MINISTRI KOMENTIRALI KRSTIČEVIĆEVU IMOVINSKU, RADMAN GA BRANI: / 'U nekim zemljama nema imovinskih kartica, postoji nešto drugo'

Image
Foto: Pixsell

Premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara komentirali su najnoviju aferu s imovinskom karticom ministra obrane Damira Krstičevića te su poručili kako je Vlada stabilna,

30.1.2020.
10:20
Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak novinarima kako mu slučaj imovinske kartice ministra Damira Krstičevića ne djeluje dramatično da bi to predstavljalo problem za unutarstranačke izbore u HDZ-u, na kojima bi upravo Krstičević trebao voditi Plenkovićev izborni stožer.

Portal Index.hr jučer je objavio da Krstičević u imovinskoj kartici nije prijavio punu kvadraturu i vrijednost vikendice blizu Šibenika, no ministar je poslije toga objasnio da je porez platio na punu kvadraturu tog objekta i nije oštetio državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne djeluje mi ovo tako dramatično. Mislim da je on to sve objasnio", izjavio je Plenković na upite novinara o imovinskoj kartici ministra Krstičevića.

Plenković je jutros, prelazeći Markov trg do zgrade Sabora, odbacio i insinuacije o nalogu ministrima i dužnosnicima da korigiraju svoje imovinske kartice. Zbog zatajenja imovine u imovinskim karticama iz Plenkovićeve su vlade dosad otišla četvorica ministara - Lovro Kuščević, Goran Marić, Tomislav Tolušić i Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ JEDAN MINISTAR IMA PROBLEM S IMOVINSKOM KARTICOM! /

Krstičević prepolovio vrijednost vikendice kod Šibenika

Image
JOŠ JEDAN MINISTAR IMA PROBLEM S IMOVINSKOM KARTICOM! /

Krstičević prepolovio vrijednost vikendice kod Šibenika

Vlada nije ugrožena

Istu je situaciju na N1 televiziji komentirao i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović. Ustvrdio je kako Vlada nije blokirana zbog afera s imovinskim karticama ministara. Odgovorio je i na pitanje je li Plenković održao sastanak s ministrima oko imovinskih kartica nakon što su Vladu napustili Kuščević i Žalac. Založio se za jačanje djelokruga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te prokomentirao situaciju s Krstičevićem.

"Bilo je i takvih govora. Čuo sam što je Krstičević jučer kazao. Kupio je, platio porez. Teško je procijeniti jesmo li razradili sve mehanizme. I tu će se morati napraviti iskoraci da se neke stvari dodatno pojasne. Mislim da je to dobro. Treba Povjerenstvu za sukob interesa omogućiti, možda ih treba i pojačati u smislu da se neke stvari mogu lakše provjeravati", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu što smatra da nisu razrađeni svi mehanizmi provjere takvih podataka, smatra da Vlada nije ugrožena odlaskom čak 14 ministara u gotovo četiri godine.

"Nije ona ugrožena. Kao što vidite, Vlada radi, ima rezultate. Ja ne vidim nikakav problem. Danas je sjednica Vlade, saslušanje kandidata za ministra. Sve se može", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako je bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić u svojoj aferi sve javno rekao i komunicirao s premijerom, ali je odbio odgovoriti istražuju li policija i DORH istragu protiv Kujundžića.

"Nikako to ne mogu znati i ne pada mi na pamet da o tome ispitujem. Imam suradnike na tim mjestima koji mi to ne bi ni rekli", zaključio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević pogriješio jer nema nadzora?

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice Vlade kratko je za N1 prokomentirao situaciju oko Damira Krstičevića: "Pogriješio je. Mislim da to nije velika pogreška, nije da ga branim...".

Ministar financija Zdravko Marić na svom je primjeru pojasnio kako bi se trebala popunjavati imovinska kartica te odbio komentirati Krstičevića, ali je upozorio da je sustav sigurnosnih provjera imovinskih kartica ukinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nekretnina, unio sam vrijednosti nekretnina onakve kakve jesu. Ne bih mogao komentirati pojedinačne detalje slučajeva kolega, niti bilo kojeg dužnosnika. Taj sustav kakav je ustoličen je takav kakav jest. Imovinske kartice su javno dostupne, ima određenih stvari koje se mogu poboljšati. Što se tiče sigurnosnih provjera malo mi je nevjerojatno da je netko to ukinuo. Kada sam ušao u sustav ušao sam kao pomoćnik ministra, prolazio sam punu, temeljitu sigurnosnu provjeru i postavlja se pitanje tko je to i zašto ukinuo", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je ona svaku imovinsku karticu pažljivo ispunjavala i također nije komentirala situaciju oko imovinske kartice Damira Krstičevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko može govoriti samo u svoje ime. Prvu imovinsku karticu sam ispunila 2006. godine i svaki put sam to radila s velikom pažnjom", rekla je ministrica.

Grlić Radman: 'U Njemačkoj nema imovinskih kartica'

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kaže kako je on sve svoje unio, ali rekao je i da u nekim zemljama imovinskih kartica nema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, primjerice, u Njemačkoj. Tamo postoje institucije koje se bave imovinom ministara. Ispunjavanje imovinske kartice ima i dobre i loše strane, a možemo se ugledati i na druge zemlje koje nam mogu biti uzor", kaže ministar.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo