sjednica vlade / Plenković započeo sjednicu čestitkom novim ministrima, Stiera nije spomenuo

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer se zahvalio bivšem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću

14.6.2017.
13:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo
Image

42. sjednica Vlade RH, prva nakon rekonstrukcije i imenovanja novih ministara

Image

42. sjednica Vlade RH, prva nakon rekonstrukcije i imenovanja novih ministara

U Banskim dvorima je po prvi put zasjedala nova Vlada pod premijerskom palicom Andreja Plenkovića.

Premijer se uvodno zahvalio bivšem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću "na doprinosu radu Vlade i svim aspektima njegova resora" te dodao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Divjak očekujem da jednako intenzivno nastavi raditi na temi koja je izrazito važna za budućnost naše djece", rekao je pozdravivši nove kolege iz redova HNS-a, a riječ je o Predragu Štromaru i Blaženki Divjak.

Zanimljivo, Davora Ivu Stiera nije ni spomenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjen Poslovnik Vlade, Štromaru Koordinacija za sektorske politike

Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar vodit će Vladinu Koordinaciju za sektorske politike u koju, među inim, pripada i sektor znanosti i obrazovanja, odlučila je Vlada u srijedu na prvoj sjednici s novim ministrima iz HNS-a, izmijenivši Poslovnik te imenujući članove svojih stalnih radnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama Poslovnika, naime, umjesto dosadašnje Koordinacije za pravosuđe i upravu te Koordinacije za gospodarstvo i društvene djelatnosti, ustrojene su Koordinacija za gospodarstvo i strukturne reforme te Koordinacija za sektorske politike.

Koordinacija za sektorske politike, kojoj je na čelu Štromar, bavit će se tako i pitanjem kurikularne reforme, a uz obrazovanje i znanost, u tu koordinaciju pripadaju resori graditeljstva i prostornog uređenja, prometa i infrastrukture, turizma, kulture te sustav zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu Koordinacije za gospodarstvo i strukturne reforme bit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Ta će koordinacija obuhvaćati resore gospodarstva, financijskog sustava, poljoprivrede, zaštite okoliša, energetike, regionalnog razvoja, rada, mirovinskog sustava, demografije, obitelji, mladih, socijalne politike, a novost su pravosuđe i uprava.

"U ovom pogledu stavljamo pravosuđe i upravu u kontekst svih ovih drugih resora, jer su oni dio strukturnih reformi i dio naših zajedničkih ciljeva u provedbi Nacionalnog programa reformi, koji smo prije nekoliko tjedana usvojili i uputili Europskoj komisiji", objasnio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad ostalih koordinacija ostaje nepromijenjen, dodao je. "Dakle, unatoč brojnim dezinformacijama u javnom prostoru, buduća potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, kolegica Pejčinović Burić bit će na čelu Koordinacije za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava, potpredsjednik Vlade i ministar obrane (Damir Krstičević) bit će na čelu koordinacije za pitanje domovinske sigurnosti, a (Goran) Marić će i dalje koordinirati rad koordinacije za upravljanje državnom imovinom", naveo je Plenković.

Kreće adaptacija zgrade u Bruxellesu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na sjednici u srijedu odlučila da se pokrenu radovi na adaptaciji i opremanju zgrade u Bruxellesu koja je za potrebe hrvatskih diplomatskih predstavništava kupljena 2013. godine za više od 11 milijuna eura, ali još nije stavljena u funkciju.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako se ovom odlukom stvaraju uvjeti da se završi projekt koji stoji već četiri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projekt se zove Hrvatska kuća, a ideja je da se u Bruxellesu gdje imamo više predstavništava te interesnih i drugih javnih institucija pokuša definirati prostor u kojem će se odvijati razne protokolarne aktivnosti, kulturne, promotivne i slične aktivnosti vezane uz Hrvatsku", kazala je Pejčinović Burić.

Istaknula je da je taj prostor potrebno urediti i staviti u funkciju i zbog činjenice da Hrvatska predsjedava Vijećem EU 2020. godine, kada će Hrvatska u Bruxellesu imati dvostruko više ljudi nego danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada je u roh-bau stanju i treba ju potpuno adaptirati i opremiti, a ukupna procijenjena vrijednost usluga, radova i opreme potrebne za stavljanje u funkciju iznosi 38 milijuna kuna i financirat će se iz državnog proračuna iduće tri godine.  

Po dovršetku, kazao je premijer Andrej Plenković, zgrada bi trebala objediniti na funkcionalan način aktivnosti Stalnog predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji, hrvatsko veleposlanstvo u Kraljevini Belgiji, konzularne aktivnosti, ali i svih ostalih diplomatskih predstavništava i predstavništava hrvatskih županija, moguće i još nekih drugih javnih institucija jer je prostorno dovoljno velika za njihovo okupljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da se u iduće dvije godine realizira priprema Stalnog predstavništva, kako bi tijekom našeg predsjedanja, prvog u povijesti, 2020. godine mogli taj zahtjevan posao obaviti iz adekvatnog prostora", zaključio je premijer.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo