'Uspjeli u zahtjevnom zadatku' / Premijer zaboravio na otpuštene radnike? 'Kriza Agrokora ne upravlja nama, nego mi njome'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Andrej Plenković je kazao da se u slučaju Agrokor uspjela postići stabilnost 'praktički bez izgubljenih radnih mjesta i bez potresa za financijsku stabilnost zemlje'

15.7.2017.
18:00
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je intervju za Glas Slavonije i progovorio o važnim političko-gospodarskim temama, s naglaskom na Agrokor, kao i o stanju u HDZ-u.

Na pitanje dijeli li optimizam ministrice Dalić koja je kazala prije neki dan da je "ono najgore iza Agrokora", te da je postignuta određena stabilnost, Plenković je kazao da se približavamo kraju prvih 100 dana od aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, te da "smo uspjeli u tom izrazito zahtjevnom zadatku". 

"Ostvarili smo dva temeljna cilja. Prvi je da smo uspjeli vratiti povjerenje", kazao je premijer, rekavši da je to omogućilo dobivanje svježe likvidnosti, ali i "novu vrstu dijaloga između dobavljača, vjerovnika, same kompanije, dijaloga koji je izvanredni povjerenik imao u zemljama u okruženju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je i to da se odabirom međunarodnih savjetnika za poslovno i financijsko restrukturiranje došlo u poziciju da se analizira stanje tvrtke, dogovore novi krediti i novac i vrijeme za restrukturiranje sljedećih godinu dana. "Dakle, tu smo praktički bez izgubljenih radnih mjesta, bez potresa za financijsku stabilnost zemlje, došli u poziciju da upravljamo procesom. Kriza ne upravlja nama, nego mi njome, što je, prema mome mišljenju, najvažnije u ovome trenutku", dodao je premijer.

Na pitanje što Vlada misli poduzeti da se slučaj Todorić više nikada ne ponovi, kazao je da "treba osnažiti sve regulatorne mehanizme, posebice "mjenično poslovanje, nadzor faktoring društva,jačati i kontrole HNB-a, HANFA-e i svih regulatora koji postoje, kao i same države". 

Plenković je govorio i o stanju u HDZ, rekavši da "HDZ-ovi dužnosnici na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini imaju najumjereniju i najkorektniju retoriku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz proteklu godinu nismo otvarali ni jednu temu kojom bismo potencirali populističke teze ili niske strasti. Uvjeren sam i da članstvo i biračko tijelo HDZ-a prepoznaje taj umjereni trend koji odražava mentalitet većinskog dijela hrvatskoga nacionalnog bića. Dakle, ljudi koji imaju vrijednosti vezane uz domovinu, uz crkvu, obitelj, za sve tradicionalne hrvatske vrijednosti. Kada to stavite u jedan širi europski kontekst, jednu novu kulturu dijaloga, politiku orijentiranu na poboljšanje životnog standarda, na gospodarske teme, onda mislim da dobivamo paket koji uživa potporu većinskog dijela hrvatskih birača neovisno o kojim je izborima riječ. To vidim kao veliko postignuće'', rekao je Plenković za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo