čemu briga / Plenković: 'U zemljama Afrike vape da imaju standard kakav je u Hrvatskoj'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zaključio je da je aktualni demografski trend svojstven mnogim europskim zemljama naše veličine

25.6.2018.
15:37
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na misi za domovinu koju održao kardinal Josip Bozanić povodom Dana državnosti sudjelovao je i premijer Andrej Plenković. Dok je kardinal govorio da se ljubav prema domovini pokazuje tako što se ostaje u njoj, predsjednik Vlade kazao je ispred Crkve kako se ne trebamo žaliti jer bi u zemljama Afrike vapili za našim standardom.

Premijer je uvjeren da će se dio iseljenika vratiti u Hrvatsku jer smatra kako se trend iseljavanja poklapa s činjenicom da je Hrvatska sada već pet godina članica Europske unije, "gdje su nestale barijere za slobodu kretanja". Uvjeren je da će se mladi nakon stečenog iskustva vratiti i poticati domovinu kao što je iseljena Hrvatska poticala Hrvatsku u svim teškim razdobljima, i bila ona ključna spona i generator razvoja i entuzijazma u zemlji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao da se treba raditi na unaprjeđenju institucija, jačanju hrvatske demokracije, gospodarstva, stabilnih financija te da treba davati šanse, perspektivu i mogućnosti svim ljudima kako bi zadovoljno i dostojanstveno živjeli u domovini.

Također se dotakao i tri ključne poruke koje je kardinal Bozanić uputio građanima i građankama Hrvatske, odnosno poštovati savjest, njegovati nadu te ljubiti Domovinu i ostati u njoj. Plenković je rekao kako su to stvari koje svi dijelimo, a da je Bozanićeva propovijed "jedan zagovor svima nama da radimo još više i još ustrajnije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako problem demografije nije tu od jučer te da bi neke zemlje bile sretne da imaju naš standard. "Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj."

Zaključio je da je aktualni demografski trend svojstven mnogim europskim zemljama naše veličine te da je samo jedan aspekt gospodarsko podizanje i kvalitetniji život. Naglasio je kako želja i volja za više djece treba biti "nešto što mora ući u svojevrsni kod društva i naroda i na tome trebamo raditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Bozanićev govor na Dan državnosti: 'U određenim krugovima se ruga, pa čak i poziva na odlazak iz Domovine' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo