'NISAM ZADOVOLJAN BROJKAMA' / Plenković: 'Sutra imamo sastanak o omikronu, trebamo vidjeti...'; Želi novi zakon o referendumu: 'Ovo nema smisla'

Image
Foto: Screenshot/Net.hr Facebook

'Tezu da su Vlada ili Stožer krivo komunicirali, odlučno odbacujem. Bili smo konzistentni. Vlada je neprestano govorila, poštujte mjere i cijepite se. Nitko ne može reći da je drugačije', poručio je Plenković

27.12.2021.
12:48
Screenshot/Net.hr Facebook
VOYO logo

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković s ministrima je u posjetu Varaždinskoj županiji gdje je obišao gradilište varaždinske Medicinske škole, koja će biti regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u sklopu kojeg se provode dva EU projekta.

Premijer se također sastao s petoricom sjeverozapadnih hrvatskih župana - Anđelkom Stričakom, Darkom Korenom, Markom Marušićem, Željkom Kolarom te Matijom Posavcem na temu Razvojnog sporazuma u varaždinskoj Županijskoj palači. Nakon sastanka, župani i članovi Vlade potpisali su Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković potom je dao izjavu za medije, a na početku je istaknuo da se radi o sporazumu vrijednosti 15,2 milijarde kuna. "Na ranijem sastanku sam istaknuo da je Hrvatska riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće – imamo demokraciju i državu, institucije te je naš cilj nakon članstva u EU-u i NATO-u da pridonosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem Hrvatske. To je smisao ovog sporazuma. Inspiriran kvalitetnom provedbom okvira za Slavoniju, Baranju i Srijem, sada smo uspostavili sličan razvojni okvir i za sjever Hrvatske", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da će korištenje nacionalnih sredstava, kao i sredstava EU-a te javnih sredstava biti prioritet u sljedećem razdoblju te da će se kroz nekoliko godina osjetiti poboljšanje kvalitete života građana. O važnosti sporazuma govori i činjenica da je na potpisivanju bilo osmero ministara, istaknuo je Plenković.

Dotaknuo se zatim i obnove nakon potresa. "Moramo voditi računa o ključnom elementu, a to je element progresivne štete, potres koji je bio na Baniji i u Zagrebu doveo nas je do velikih šteta i sigurno ćemo doći do toga da se produlje rokovi za korištenje EU sredstava i da se taj novac iskoristi", rekao je premijer dodajući da je "u svakom slučaju za to da se sve skupa ubrza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkud Bezuku oružje?

Izjavio je da će biti zadovoljan radom sigurnosnih službi tek kada dozna odakle je nabavljeno oružje kojim je Danijel Bezuk pucao na Markovu trgu lani 12. listopada, te tko ga je naučio pucati i zašto, kako bi dobio širu sliku o tom incidentu.

"Mene kao predsjednika Vlade zanima odakle oružje, ja to ne znam, tko ga je naučio pucati i zašto, da ne govorim o drugim pitanjima. Kad čujem odgovore na ta pitanja ili kad dobijem širu sliku o tome što je to i odakle je to sve iznjedreno, onda ću biti zadovoljan. Dok to ne znam - neću", rekao je Plenković novinarima tijekom posjeta Varaždinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER NA ISPITIVANJU /

Saborski odbor će ispitati Plenkovića zbog napada na Vladu: 'Kad on izrazi sumnju, to se nikako ne smije zanemariti'

Image
PREMIJER NA ISPITIVANJU /

Saborski odbor će ispitati Plenkovića zbog napada na Vladu: 'Kad on izrazi sumnju, to se nikako ne smije zanemariti'

Odgovarajući na pitanje ima li neke dodatne informacije o napadu na Banske dvore, s obzirom da je proteklih dana ustvrdio kako nadležne službe nisu dovoljno istražile taj slučaj, Plenković je rekao kako o tome govori nakon što ga pitaju novinari.

Pritom se referirao na istup novoizabranog čelnika saborskog Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost Siniše Hajdaša-Dončića (SDP), kazavši kako je Hajdaš-Dončić poznat po tome da je, zajedno s čelnikom SDP-a Peđom Grbinom, njega prijavljivao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, onaj suspendirani potpredsjednik SDP-a, kojeg valjda Davor Bernardić nije na vrijeme izbacio, pa su sad onda oni, kad su zavladali, izbacili Bernardića, govorimo o tom profilu predsjednika Odbora", dodao je Plenković.

'Sutra imamo sastanak o omikronu'

Govorio je i o stanju s epidemijom koronavirusa, ali i broju procijepljenih u Hrvatskoj. "Nisam zadovoljan brojevima koje smo postigli cijepljenjem i prije ljeta smo uočili tren pada. Vidjeli smo da stvari idu teže i da se sve odgađa. Dobili smo i brojne aktere na društvenim mrežama koji su propagirali različite teorije. To se dogodilo ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama. Imali smo više od 40 milijardi kuna zbog covida, no ipak smo uspjeli osigurati da sustav funkcionira. Sutra imamo sastanak o omikronu, trebamo vidjeti koliko smo spremni'', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tezu da su Vlada ili Stožer krivo komunicirali, to odlučno odbacujem. Bili smo konzistentni. Vlada je neprestano govorila, poštujte mjere i cijepite se. Nitko ne može reći da je drugačije. Zašto dio ljudi to ne poštuje, ne znam. Ne možemo na sve utjecati, radimo najbolje što možemo. Živimo u informacijskom vremenu koje je zahtjevnije nego ikada'', istaknuo je Plenković. "Imate dio aktera koji love u mutnom. Poruke Vlade bile su toliko jasne, da jasnije nisu mogle biti", dodao je.

Osvrnuo se i na Mostovu referendumsku inicijativu, poručivši da još uvijek čeka da Most donese potpise na prebrojavanje. "Idemo na novi zakon o referendumu, jer ovo nema smisla. Kad prođe rok od dva tjedna ovaj koji skuplja potpise za referendum i dalje može skupljati, jer su ostali rokovi rastezljivi, pa tako može do tri godine. Ovaj zakon sada je apsolutno besmislen", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne kažem da oni i dalje prikupljaju, niti se bavim time, jesu li nestali ili nisu nestali potpisi. Sve će biti odrađeno prema zakonu, ali moramo raditi na njegovoj promjeni, jer ovakav nema nikakvog smisla", dodao je.

Beroš: 'U tijeku smo najveće pandemije u zadnjih stotinjak godina'

Ministar zdravstva Vili Beroš također je dao izjavu za medije u kojoj je naglasio da nije zadovoljan procijepljenošću. "Mogu ponoviti i potvrditi riječi premijera da su Stožer i Vlada napravili sve i svi su se mogli cijepiti, brojni rade danonoćno kako bi to građanima cjepivo bilo dostupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku smo najveće pandemije u zadnjih stotinjak godina i ne želimo upotrijebiti ono što nam je znanost i medicina dala da je zaustavimo. Meni je to potpuno nejasno. Još jednom apeliram na sve da se cijepe, jer dolazi nam omikron. Moramo biti spremni i za te scenarije", poručio je Beroš.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo