diplomatska ofenziva / Plenković stigao u Mostar, a tamo je i reporter RTL-a: što premijer i predsjednica mogu učiniti nakon osuđujuće pravomoćne presude Prliću i ostalima?

Nakon što je sam premijer spomenuo mogućnost revizije presude, danas je ipak rekao da ju poštuje. Hrvatske javne pritužbe na dijelove presude stigle su i do Europske komisije

4.12.2017.
18:52
VOYO logo

Predsjednica u Sjedinjene Američke Države, premijer u Bosnu i Hercegovinu, a sve nakon osuđujuće pravomoćne presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne.

Nakon što je sam premijer spomenuo mogućnost revizije presude, danas je ipak rekao da ju poštuje. Hrvatske javne pritužbe na dijelove presude stigle su i do Europske komisije iz koje političare pozivaju da se suzdrže od bilo kakvih komentara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči puta u Mostar, kako bi umirio Hrvate u BIH, premijer objašnjava stav Vlade o prošlotjednoj presudi:

“Volio bi da se ta izjava ne interpretira krivo, nego da se čita upravo tako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara jedan dojam o tome da Hrvatska ne poštuje presudu. Mislim da je jedno izraziti nezadovoljstvo djelovima nekim”, poručuje premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme, europski povjerenik Johannes Hahn baš iz Sarajeva jasno mu poručuje da se treba suzdržati od bilo kakvih komentara: 

„Svatko od nas je vjerujem doživio presudu suda kojom nismo zadovoljni, ali ono što je temeljno jest - poštivanje sudske odluke. Ja kao političar ne komentiram presude i to je dobar savjet svim ostalim političarima bez obzira što misle o njihovom sadržaju. To je dio europskih vrijednosti“, kazao je Hahn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se u Banskim dvorima u subotu sastao s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH, u Mostaru najavljuje razgovore s Hrvatskim narodnom saborom, no pitanje je što država uopće može napraviti da bi osporila pravomoćnu presudu. 

“Mogućnost revizije same presude mora doći od jednog od petero osuđenika, dakle to je broj jedan. Eventualno ako se to pokrene onda u toj varijanti Hrvatska može ponovno tražiti neki drugu vrstu involviranja, ili u svojstvu prijatelja suda ili na neki drugi način podneska”, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici petorke još proučavaju oko dvije tisuće stranica presude, ali i nove dokaze, potrebne za traženje revizije - nemaju:

"Ja ovoga trenutka nemam saznanja da takve činjenice ili takvi dokazi postoje. Ako bilo tko u ovoj državi ima nekakvih saznanja ja mislim da bi sve obrane bile vrlo vrlo sretne da za tako nešto saznaju i mi bismo bili voljni pokrenuti postupak revizije", ističe odvjetnica Milivoja Petkovića Vesna Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio odvjetnika očekuje i sastanak s premijerom:

"Mi smo svi čuli, kao i cijela javnost, izjavu premijera u kojoj je najavio mogućnost revizije. Ja se nadam i vjerujem da premijer zna zašto je najavio reviziju i očekujem da će nas pozvati na sastanak, znaći nas timove obrane", istaknula je odvjetnica Valentina Ćorića Diana Tomašegović Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se taj poziv još čeka, u New York je otputovala Predsjednica. U srijedu će na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti dati pravne i političke ocjene rada Haaškog suda, ali i njegove zadnje presude. 

U Mostaru je i reporter RTL-a Matko Saltarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo