glasovanje po savjesti / Plenković slomio HDZ, Istanbulska u Saboru iza Uskrsa: 'Nema rodne ideologije i neće se mijenjati definicija braka'

Uz omjer 19:6 u korist pristaša ratifikacije Istanbulske konvencije – Plenković je pobijedio kritičare u stranci

21.3.2018.
19:03
VOYO logo

Premijer Plenković sinoć je na Predsjedništvu HDZ-a protivnicima Istanbulske konvencije pokazao da su - u manjini. S 19 glasova 'za' i šest 'protiv' odlučeno je da će Konvencija sutra biti na sjednici Vlade, a jutros je predstavnicima koji čine većinu u Banskim dvorima predstavio posebnu izjavu. 

Tko se protivi stavu šefa stranke, na sinoćnjem se Predsjedništvu, i bez riječi, jasno vidjelo. No uz omjer 19:6 u korist pristaša ratifikacije Istanbulske konvencije – Plenković je pobijedio kritičare u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljem većinske podrške Predsjedništva HDZ, Vlada će napraviti upravo ono što sam najavio prije nekoliko dana. Hoće li biti na sjednici Vlade? Hoće, bit će na sjednici Vlade u četvrtak!" izjavio je premijer Plenković.

Pa dok je šestorka protivnika sinoć nakon sjednice bila bez komentara, jutros na sastanku u Banskim dvorima predstavnici vladajuće većine, pa i Milijan Brkić, koji spušta loptu kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti sam ja više HDZ od onih koji drugačije razmišljaju, niti su oni manje. Dakle ovo sigurno neće destabilizirati HDZ, HDZ je jedinstven."

No iako se jedinstvo na krovnom tijelu stranke nije pokazalo, Brkić šalje poruku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo neodgovorni ljudi, pogotovo unutar političke obitelji kojoj ja pripadam, HDZ-a, mogu razmišljati na način da je ovo glasovanje usmjereno protiv Vlade, odnosno protiv predsjednika Plenkovića. Mi smo prije godinu i pol dana već napravili jednu glupost i daj Bože da je to zadnji put da smo rušili svoju Vladu", izjavio je zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić

No, i Brkić, Stier, Kovač i još nekoliko zastupnika HDZ-a i u Saboru će biti - protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je ovo jedan novum u hrvatskoj politici, jedna novost, a to je da ćemo sigurno o ovakvim temama koje su za mnoge u Hrvatskoj svjetonazorske, moći odlučivati po vlastitoj savjesti", komentirao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

No to u HDZ-u još nije opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vam kažem da ćemo stav o glasovanju zastupnika HDZ-a, uvažavajući odluku Predsjedništva stranke, donijeti na samome Klubu", izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

To će biti tek nakon uskrsnih praznika za dva tjedna, a cilj danas predstavljene interpretativne izjave je da smiri kritičare. Uz ostalo, u njoj stoji da  Konvencija ne govori o obvezi uvođenja rodne ideologije, kao ni o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato živimo u vremenu gdje je politika izvedba mogućeg. I kompromis je velika stvar. I ako ova izjava pridonosi širem društvenom konsenzusu po nekom  pitanju, ja bih češće primjenjivao slične izjave", smatra predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Ta izjava nema nikakvu pravnu valjanost odnosno da se hrvatsko zakonodavstvo, pa čak i odnosi prema Vijeću Europe ne mogu korigirati u odnosu na tu izjavu", kazao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (HRAST).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRAST, kao i dio HDZ-ovaca tako će, bez obzira na izjavu, biti protiv, a iako za usvajanje u Saboru treba obična većina - moglo bi biti napeto.

Istanbulska konvencija nije samo podijelila vladajući HDZ, već i oporbu. Nakon što je SDP jučer objavio da za nju neće glasovati, ako joj se dodaju bilo kakve formulacije, sve više članova stranke poručuje suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ukoliko budu postojale neke ograde, to ćemo vidjeti, one mogu biti financijske prirode, da to nije nikakav razlog da mi odbacimo tekst konvencije i da budemo protiv snažnije zaštite žena", komentirala je Sabina Glasovac (SDP).

''Na temelju onoga što sam imao prilike čuti nakon jutrošnjih konzultacija gdje je članovima većine prezentiran dokument koji se odnosi na ratifikaciju IK osobno ne vidim da bi trebalo biti zapreka da i klub zastupnika SDP-a podrži ratifikaciju", kazao je Peđa Grbin (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Konvencija stigne u Sabor, SDP će donijeti odluku koja će biti za sve njegove zastupnike obvezujuća. 

"Mi smo za ratifikaciju, a ne za 'fake' ratifikaciju.Kada vidimo Vladin prijedlog o njemu ćemo se očitovati, a što se tiče našeg stava, on je jasno iznesen u prijedlogu zakona koji smo predložili, dakle SDP je bio jeste i bit će za ratifikaciju IK, komentirao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu jedinstveni ni u MOST-u. Zastupnici će glasovati po savjesti. Dok je Ines Strenja Linić glasna zagovornica ratifikacije, Božo Petrov i Nikola Grmoja su protiv.

''Mislim da neka konvencija ili neko nadtijelo koje bi nadziralo konvenciju ne može poboljšati položaj žena u Hrvatskoj. To možemo jedino mi, restriktivnijim zakonima, provođenjem sadašnjih zakona, edukacijom i većim financijskim sredstvima. To je jedini put", poručio je Nikola Grmoja (MOST).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za IDS i GLAS nema dileme.

"Mi smo za ratifikaciju, prije svega jer je to civilzacijsko, a nije političko pitanje", kazao je Giovanni Sponza (IDS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je civilizacijsko pitanje  Republike Hrvatske i ključno pitanje da li Hrvatska ide naprijed ili želi biti  jedna zaostala i zatucana zemlja", smatra Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Svoj stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije Živi zid dat će tek kada ona stigne u Sabor. S odlukom će pričekati i u SNAZI. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi ne vidimo nikakav problem da se ta Konvencija izglasa, međutim ipak ću ja pričekati i vidjeti kako će reagirati kompletna opozicija, hoće li oni nekakvu aktivnost usmjeriti protiv HDZ-a pa moram ipak razmisliti o tome", rekao je Goran Aleksić (SNAGA).

Za to ima dva tjedna kada će se o ratifikaciji Konvencije raspravljati u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo