MARTINA DALIĆ NE KRIJE ZADOVOLJSTVO /

Plenković se u Banskim dvorima sastao s Peruškom: 'Cilj je ostvaren, kriza je spriječena'

Image
Foto: RTL

Dalić nije odgovorila na pitanje hoće li joj se nakon vijesti o sklapanju nagodbe u Saboru biti lakše braniti od oporbe

10.4.2018.
14:04
RTL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u 13.30 sati u Banskim dvorima s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća

Nakon sastanka javnosti se obratio premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Održali smo sastanak na kojem su svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća potvrdili jednu jako dobru vijest, a to je da se zavšrio proces o usuglašavanju osnovnih elemenata nagodbe. Uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojih je došlo do angažmana. Prvi i osnovni spriječena je i gospodarska i financijska kriza koja bi se nedvojbeno osjetila i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, osjetila bi se na radnim mjestima, na državnom proračunu, na poteškoćama u distribucijskom lancu, a osobito u kontekstu turističke sezone", kazao je premijer.

"Ovome smo pristupili odgovorno, u najboljoj vjeri za hrvatsku ekonomiju, radna mjesta i budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija. Izvući ćemo lekcije iz ove priče, nastojat ćemo da se ovakav scenarij više ne ponovi... Temeljni je cilj ostvaren. Preostaju još tri mjeseca da se, zajedno sa svim dionicima, dođe do finalizacije pravnoga teksta i da se ta nagodba izglasa od strane Stalnoga vjerovničkoga vijeća", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnosti se potom obratila obratila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

"Možemo reći da sistemski rizik koji je prijetio prije godinu dana je u potpunosti otklonjen. Ovaj sporazum koji su nam danas objasnili postignut je unatoč svim onim pritiscima od strane onih koji nisu željeli da ovaj proces uspije. Stvarno zahvaljujem svim vjerovnicima što su se oduprijeli tome. Mislim također da je važno istaknuti i još jednom ponoviti da tijekom ovih godinu dana vjerovnici koji su nesporno bili najvažniji sudionik procesa istaknuli veliko međusobno povjerenje što je omogućilo da ovaj proces nije pao na teret poreznih obveznika. To treba ponavljati, to treba podcrtavati. Kompanija je danas stabilizirana, pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici", naglasila je Dalić.

Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško posebno se zahvalio premijeru Plenkoviću i potpredsjednici Dalić.

"Sa zadovolsjtvom smo obavijestili da su svi članovi potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe. Nepunih šest tjedana vjerovnici su postigli međusobni dogovor koji proces vode uspješnom okončanju nagodbom. Još jednom bih zahvalio svima koji su vodili pregovori i uspješno zaključili zadnju etapu pred konačni dogovor", kazao je Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RANIJE: 

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je rekla kako je zadovoljna što su se Agrokorovi vjerovnici približili postizanju nagodbe te da će potpuno zadovoljna biti onda kada se nagodba sklopi i izglasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljna sam što je učinjen veliki korak ka postizanju konačne nagodbe, a sasvim ću zadovoljna biti kada bude pripremljen detaljan pravni tekst nagodbe i izglasan od vjerovnika i kada Agrokor bude vraćen redovitom poslovanju i ponovo počne rasti i osvajati nova tržišta", rekla je Dalić na ulasku u Banske dvore, uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nije odgovorila na pitanje hoće li joj se nakon vijesti o sklapanju nagodbe u Saboru biti lakše braniti se od oporbe.

Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković na upit novinara prije početka sastanka u Vladi kratko je odgovorila da će biti spašena radna mjesta te da će dobavljači imati pravo pet godina na police za hrvatske proizvode u Konzumovim trgovinama.

Na komentar novinara kako Konzum mora prodavati profitabilnu robu, tj. onu "koja ide", Vidaković je odgovorila pitanjem "tko je rekao da će dobavljači prodavati skupu ili jeftinu robu?". "Prodavat ćemo obrtajnu robu", rekla je, dodavši da će biti konkurentni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Mato Brlošić, pak, na pitanje odvijaju li se za male dobavljače stvari u dobrom smjeru, odgovorio je da je u godinu dana izvanredne uprave "bilo dobro" te da su isplaćeni "gotovo 99 posto" i da su u odnosu na druge dobro prošli.

Upitan što misli, kako će se stvari odvijati dalje, rekao je kako očekuje isplatu malih dobavljača koji još nisu isplaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu nagodbe koji bi danas trebao biti potpisan, pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB banka, između 30 i 46 posto, kazali su jučer neki od čelnika stranaka vladajuće koalicije nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je izvanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo