Ivana Maletić ide u Luxembourg / Plenković se riješio prijetnje? Pretendirala na njegovo mjesto pa ju poslao na posao od 150.000 kuna

Od sredine godine trebala bi preseliti u Luxembourg na šestogodišnji godišnji mandat

22.2.2019.
21:30
VOYO logo

Ako se i radi o kazni, rijetko tko bi se protiv takve kazne bunio jer Ivana Maletić s nemale plaće EU zastupnice odlazi na trostruko veću mjesečnu plaću od čak 150 tisuća kuna. I ona i HDZ uvjeravaju da nije riječ ni o kakvom planskom udaljavaju jer Maletić i dalje ostaje potpredsjednica HDZ-a. Iako je interes za novu poziciju sama iskazala, o tome još ne želi otvoreno razgovarati. 

Dan nakon što ju je Vlada kandidirala za članicu Revizorskog suda Europske unije  Ivana Maletić iz Bruxellesa stigla je u Zagreb, ali iz HDZ-a su odlučili da je to priča samo za stranački medij. Pa su se uz naslov: "Najjači ljudi za najvažnije dužnosti", pohvalili izjavom koju su objavili samo na stranici HDZ.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem Vladi RH jer mi je ukazala tako veliko povjerenje! To je za mene osobno uistinu golema promocija, čast i profesionalni iskorak!", stoji u izjavi Ivane Maletić objavljene na stranicama HDZ-a.

Plaća od oko 20.000 eura

Maletić će na novoj poziciji primati plaću od oko 20 tisuća eura mjesečno, što je trostruko više od nemale plaće u Europskom parlamentu u kojem je, zajedno s Andrejom Plenkovićem zastupnica od ulaska u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su tada bili bliski vidno su se udaljavali od kada je Plenković postao premijer. Maletić je odbila poziciju ministrice u njegovoj Vladi, a desnoj stuji HDZ-a pridružila se u suprostavljanju usvajanja Plenkoviću važne Istanbulske konvencije. No iz HDZ-a uvjeravaju da se ne radi o udaljavanju mogućih prijetnji i neistomišljenjika već isključivo o želji Ivane Maletić. 

"Meni je to u tom trenutku, kad je to ona rekla, doduše bilo iznenađenje, moram reći, ali sam u razgovoru s Ivanom procjenio da je to doista njena želja i njen daljnji stručni i radni izazov", kazao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliska s Milijanom Brkićem

Maletić je oduvijek bliska s drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem, a imala je važnu ulogu u HDZ-u za vrijeme Tomislava Karamarka kada je, zajedno s Tomislavom Ćorićem radila na stranačkom gospodarskom program. 

Na pitanje je li moguće da je ovdje riječ o 'micanju nepočudnih kadrova', ministar energetike Tomislav Čorić kaže kako se ne radi o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne vidim nikakvu varijantu u kojoj bi Ivana bila nepočutna. Ukoliko je to njezina odluka ja je pozdravljam, želim svako dobro i sreću na toj poziciji. Gdje god da je, bit će dobro, gdje god da nije - falit će", poručio je Čorić.

Maletić za sada ostaje potpredsjednica HDZ-a, iako teoretski postoji mogućnost sukoba interesa jer EU sud može revidirati stranke ukoliko uzimaju novac iz fondova. Od sredine godine trebala bi preseliti u Luxembourg na šestogodišnji godišnji mandat van bilo kakvog fokusa javnosti, uz vrhunsku plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo