PLENKOVIĆ SE OGLASIO O PENAVI, POŽELIO MU SREĆU: / 'Koga nema, bez njega se može i mora'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković komentirao je jutrošnji istup Ivana Penave i svih članova Gradskog vijeća Vukovara iz HDZ-a

20.5.2020.
15:41
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je gradonačelnik Vukovara Ivanu Penavi na unutarstranačkim izborima, na kojima je bio uvjerljivo poražen, imao priliku prezentirati svoj program te dodao da je odlazak iz stranke njegov odabir.

"Primio sam na znanje tu njegovu odluku i odluku vijećnika Gradskog vijeća Vukovara. To je njihova odluka, politički angažman i članstvo u stranci je aktivnost koja je dobrovoljna. Svatko može birati da bude član neke stranke i da ne bude", kazao je Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PENAVA I SVI GRADSKI VIJEĆNICI NAPUSTILI HDZ: /

Otkrio je razloge, a odmazde se ne boji: 'Ako netko krene džonom, džon će i dobiti'

Image
PENAVA I SVI GRADSKI VIJEĆNICI NAPUSTILI HDZ: /

Otkrio je razloge, a odmazde se ne boji: 'Ako netko krene džonom, džon će i dobiti'

Bivši HDZ-ovi ljudi

Vukovarskom gradonačelniku, koji je danas zajedno s Gradskim odborom i vijećnicima HDZ-a istupio iz stranke, zahvalio se na doprinosu HDZ-u i poželio mu "svu sreću". Dodao je kako vjeruje da je Penava "isto tako zahvalio HDZ-u, ovom vodstvu i prošlom vodstvu koji su mu pomagali da postane gradonačelnik Grada Vukovara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koga nema, bez njega se može i mora. Koliko shvaćam, on ide u Domovinski pokret, tamo su manje-više sve ljudi koji su ili bili u HDZ-u ili s HDZ-om na listama", dodao je.

Penava je imao šansu

Zaključio je da je Penava imao šansu da na unutarstranačkim izborima prezentira svoj program. "On i cijela ekipa alternativaca na unutarstranačkim izborima, nitko od njih nije dobio povjerenje, dapače, uvjerljivo su poraženi. To je njegov odabir", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao preporuke Europske komisije

Premijer Andrej Plenković u srijedu je ocijenio da preporuke Europske komisije (EK) u okviru Europskog semestra reflektiraju aktivnosti Vlade i smatra ih poticajem za daljnje reforme.

Europska komisija u okviru Europskog semestra objavila je preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dobila četiri preporuke prilagođene novim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, koje trebaju poslužiti kao smjernice za gospodarski oporavak nakon pandemije.

"Komisija je ocijenila da se Hrvatska izrazio dobro obranila od svih prijetnji koje su bile tu za javno-zdravstveni sustav u kontekstu pandemije COVIC-19, da smo poduzeli prave mjere za zadržavanje radnih mjesta", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade uoči sutrašnje sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Preporuke su reflektirale aktivnosti Vlade'

Preporuke idu za tim da se i dalje vodi politika koja će osigurati i likvidnost poduzeća i jedan put prema gospodarskom oporavku, a zadnja preporuka odnosi se na temu koja je kontinuirano na dnevnom redu, a to je učinkovitost pravosuđa i javne uprave, dodao je premijer.

"I s te strane mogu reći da su ove preporuke reflektirale aktivnosti Vlade i sigurno su poticaj za daljnje reforme", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj preporuci EK navodi se potreba poduzimanja svih potrebnih mjera za učinkovito suzbijanje pandemije te potpora gospodarstvu i oporavku u skladu s fleksibilnijim pravilima o državnim potporama koje je Komisija donijela na početku koronakrize.

U drugoj preporuci se traže mjere za jačanje tržišta rada, adekvatnije naknade za nezaposlene i sheme minimalnog dohotka. Potrebno je povećati dostupnost digitalne infrastrukture i usluga, promicati stjecanje vještina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećoj preporuci kaže se da Hrvatska treba održati mjere za osiguranje likvidnosti malih i srednjih poduzeća i samozaposlenih osoba. Preporučuje se daljnje smanjenje parafiskalnih nameta i ograničenja u reguliranju tržišta roba i usluga.

Četvrta preporuka spominje potrebu jačanja sposobnosti i učinkovitosti javne uprave u izradi i provedbi javnih projekata i politika na središnjoj i lokalnoj razini te potrebu poboljšanja učinkovitosti pravosudnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo