IZJAVA NAKON SJEDNICE / Plenković najavio rebalans proračuna: Otkrio što je sve vidio u Kijevu

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković

9.5.2022.
19:02
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Danas je održana sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, nakon koje je pred novinare stao premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na uvođenje eura, rekavši da očekuje da će se zakon izglasati ovog petka.

Najavio je i da će doći do rebalansa proračuna, odnosno da će već ovaj četvrtak ta tema biti na Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče rebalansa, uspjeli smo pokriti sve zahtjeve do sada. Idemo u rebalans na Vladi u četvrtak, to uzima u obzir ovu krizu, zahtjeve sindikata…", kazao je premijer.

Osvrnuo se i na cijene energenata. "Što se tiče energenata, da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 2 lipa, dizel skoro dvije kune. Vidjet ćemo može li se tu još nešto učiniti pošto bilježimo rast zadnjih tjedana", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni rejtingom stranke

Osvrnuo se i na posjet Ukrajini. Kazao je da se u subotu održava 100 godišnjica rođenja Franje Tuđmana te je objavio kakav program je stranka isplanirala.

Rekao je da su na sastanku izrazili zadovoljstvo rejtingom stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i svoj posjet Irpinju i Buči. Posjet Ukrajini je bio pažljivo planiran. "Nije bilo svejedno kakvu poruku upućujemo, namjerno smo došli 8. svibnja", rekao je premijer, dodajući da su Irpinj i Buča kao udaljenost između Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića.

"Pokazali su nam masovnu grobnicu u Buči, takav zločin je zastrašujuć. Podsjeća na Domovinski rat. Vrlo je teško zamisliti da se takvo nešto događa 2022. na europskom području", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da su im te informacije bile jako korisne kako bi upotpunili saznanja. "Rusija je pogazila sve vrijednosti međunarodnog prava", rekao je.

Image
OGLASILI SE IZ BOLNICE /

Iz KB-a Sveti Duh kažu da Mirela Čavajda treba prekinuti trudnoću, ali ne kod njih: 'Nemamo uvjete, ni educirano osoblje'

Image
OGLASILI SE IZ BOLNICE /

Iz KB-a Sveti Duh kažu da Mirela Čavajda treba prekinuti trudnoću, ali ne kod njih: 'Nemamo uvjete, ni educirano osoblje'

Slučaj Čavajda

Plenković je govorio i o slučaju trudnice Čavajde. "Ministar je rekao sve, nemam što dodati. Ne bih se lovio za njegovu izjavu, struka mora biti u prvom planu", rekao je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da bi se u novom zakonu samo radilo o tome da bude manje pobačaja, ali da nema riječi o zabrani. "Ne možemo ovaj slučaj uspoređivati s temeljnim pitanjem koje se sad javlja. Ovo je osjetljivo, teško, nisam liječnik, svaka moja izjava bi bila pogrešna. Ja to ne želim dalje komentirati", rekao je, dodajući da ovo nije političko nego zdravstveno pitanje.

"U svakom slučaju, žene imaju pravo, ne možete nikome oduzeti pravo na priziv savjesti. Te dvije stvari postoje istodobno", rekao je Plenković. "Ovaj slučaj ne možemo staviti u kontekst ove druge teme koja je puno šira, a gdje je Ustavni sud dao okvir", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo