slatke brige / Plenković 'puca' od zadovoljstva: 'Na muci se poznaju junaci, nema nikog drugog tko bi to mogao napraviti'

Dobre vijesti iz Bruxellesa razvukle su širok osmijeh na licu premijera

29.5.2020.
16:45
VOYO logo

Uz dolazak turista koji će puniti državnu blagajnu, u njoj će se naći i 10 milijardi, većim dijelom bespovratnih eura, koje stižu iz Fonda solidarnosti Europske unije za potporu gospodarstvu. 

Financijska omotnica adresirana na Hrvatsku izdašnija je nego za neke druge pogođene članice. Vlada tek treba napraviti plan kako će u idućih četiri godine potrošiti taj novac, ali pri tom će se morati voditi briselskim uputama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre vijesti iz Bruxellesa razvukle su širok osmijeh na licu premijera. Deset milijardi eura u iduće četiri godine Hrvatska će imati na raspolaganju iz fonda za gospodarski oporavak od posljedica koronavirusa.

"Ovdje vidite što znači osnažereni suverenitet Hrvatske kao članice Europske unije. Na muci se poznaju junaci. Nema nikog drugog tko bi nam mogao naći toliko sredstava, a da to nije zahvaljujući odličnoj reputaciji koju imamo na međunarodnim tržištima", ponosan je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Olbrycht: prijedlog tek treba usvojiti /

Hladan tuš: 'Milijarde za oporavak članica EU najranije 2021. Brojke kojima se barata su projekcije'

Image
Olbrycht: prijedlog tek treba usvojiti /

Hladan tuš: 'Milijarde za oporavak članica EU najranije 2021. Brojke kojima se barata su projekcije'

7,36 milijardi trebali bismo dobiti bespovratno, ostatak u obliku povoljnih zajmova. Ovaj prijedlog Europske komisije treba još dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Europskog parlamenta. Više o tome trebalo bi se znati nakon prvog fizičkog summita u Bruxellesu 19. lipnja, kada će se razgovarati i o dinamici isplate. 

 "Većina sredstava će biti na raspolaganju od sljedeće godine, ali upravo radi toga što Europska komisija smatra da treba staviti nešto i ove godine, taj instrument react od 55 milijardi eura bit će dodatak na kohezijsku politiku već ove godine", rekao je ministar regionalnog razvoja i Europskih fondova Marko Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je u Fond za oporavak prikupila 750 milijardi eura koja će podijeliti u tri stupa: Potpora članicama u oporavku, pokretanje gospodarstva i pomoć privatnim ulaganjima i učenje lekcija iz ove krize. A dok se čeka Vladin plan kako potrošiti te milijarde, ideju već imaju i poduzetnici i sindikati.

"Ova Vlada ili buduće, ova sredstva moraju implementirati u investiranje u razvoj privatnog sektora, onog segmenta društva koji je zdrav, koji stvara nove vrijednosti", smatra Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati misle nešto drugačije.

"To bi trebalo usmjeriti ka stvaranju novih kvalitetnih radnih mjesta, ka sigurnim poslovima da se time obeshrabre mladi ljudi za odlazak iz zemlje", rekao je Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to nije sve, Europska komisija donijela je prijedlog sedmogodišnjeg financijskog okvira od tisuću sto milijardi eura u kojem se Hrvatska može nadati većem dijelu kolača nego se očekivalo, tvrdi Plenković.

"Uz ovaj instrument oporavka plus višegodišnji financijski okvir u razdoblju 2021.-2027. imati duplo više sredstava na raspoloaganju nego što smo imali 14.- 20.", tvrdi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još samo preostaje da taj novac, kada počne sjedati na račun, dobro iskoristimo. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo