sjednica vlade / Andrej Plenković: 'Protiv smo vezanja Agrokora s drugim temama poput izbora ustavnih sudaca'

Ministar Zdravko Marić najavio je da bi se od početka iduće godine primjenjivao novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave

28.9.2017.
10:45
VOYO logo

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala prihvatiti i uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga, ponukan, kako je rekao reakcijom javnosti na prijedlog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu, a nije prošao nikakav formalni oblik rasprave kroz vladina tijela i samu Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravit ćemo novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa, a u ovom trenutku ne ulazim u meritum, neće moći više ići u postupak savjetovanja na sadašnji način jer su to dokumenti koji nisu prošli ni koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade niti Ured (Vlade)", najavio je premijer na početku sjednice Vlade.

Premijer kaže kako će se u Vladi morati "malo ojačati koheziju stavova" jer mu se čini takvi dokumenti, posebice oni koji imaju političke, financijske i neke druge implikacije, mogu izazvati veliku pozornost, a tek su, ističe, u vrlo vrlo ranoj, inicijalnoj fazi rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je potrebna, dodaje, puno kvalitetnija koordinacija na razini Vlade jer smatra da se u ranoj fazi zakonodavnog procesa izazivaju prevelike političke turbulencije "o tekstovima koji nisu prošli nikakav oblik koordinacije".

Naveo je da je u posljednje vrijeme bilo nekoliko takvih slučajeva te uputio apel  ministrima "da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav sustav, ustvrdio je, očito postoji godinama, a kako bi se izbjegle problematične situacije, promijenit će se takva metodologija "kako se ne bi dogodilo da su akti vani, a da ih Vlada ni na koji način formalno nije vidjela".

"Mi smo prije 6 mjeseci bili suočeni s priblemima u Agrokoru, snižavanjem rejtinga, likvidnosti... upućivalo da slijedi stečaj. Takvih je indikacija i poteza prema Trgovačkom sudu već i bilo od dobavljača. Imali smo 4 scenarija. Nema zamjene teza. Vlasnik Agrokora je tražio susret s nama. Prvi scenarij bio je reći da su privatne kompanije izložene tržištu i ne napraviti ništa. Drugo scenarij je kratkoročno premošćivanje krize, to nismo smatrali realnim i održivim. Treći je korak nacionalizacija kompanije, to nismo mogli uzeti u razmatranje. Četvrti korak je ono što smo napravili učinjeno na temelju komparativne analize onoga što su druge zemlje u sličnim situacijama radile.", rekao je premijer Plenković u uvodnom obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo uspjeli. Nie došlo do domino efekta, prelijevanja krize, isplaćeni su malo dobavljači. Mi smo omogućili opskrbu tijekom najbolje turističke sezone. Ni Vlada niti HDZ kao glavna stranka u Vladi nema problem da se sve vezano za kompaniju detaljno i transparentno istraži, no protiv smo povezivanja tih tema s drugim poput izbora ustavnih sudaca. Sabor treba izabrati suce, ne vezati ih za druge teme. Istražna povjerenstva ne smiju ometati rad istražnih organa.", dodao je. 

Ministar financija Zdravko Marić nedavno je najavio da bi se od početka iduće godine primjenjivao novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave te da je cilj  novog zakona pojednostaviti sustav, ali i osnažiti proračune jedinica lokalne samouprave. Podsjetio je da je taj prijedlog bio 40 dana u javnoj raspravi, tijekom kojih su pristigli konstruktivni i dobri komentari. Govoreći o samom zakonskom rješenju, kazao je da u načelu, sav prihod od poreza na dohodak ide jedinicama lokalne i područne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom se namjerava na jednostavniji, razumljiviji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo