MARKO PRIMORAC / Plenković predstavio Marićevog nasljednika. O porezu na nekretnine: 'Ta tema nije bila predmet rasprave u vladi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predstavio je nasljednika Zdravka Marića Odboru za financije

14.7.2022.
11:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković predstavio je Odboru za financije Marka Primorca, kandidata ministra financija, nasljednika Zdravka Marića.

"Zadovoljstvo mi je da mogu predstaviti kandidata za novog ministra financija Marka Primorca, izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu, specijalist je za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju. Dosad je, uz akademsku, bio konzultant Svjetske banke i MMF-a. Ima značajno akademsko i međunarodno iskustvo. U političkom smislu, od 2018. do 2020. bio je savjetnik tadašnje predsjednice republike", započeo je Plenković pa izdvojio suradnju s Ministarstvom financija, Primorčevo sudjelovanje u raznim radnim skupinama koje su se bavile poreznim reformama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posla je pred nama puno, a vremena malo. Vjerujem da će novi ministar nastaviti s pozitivnim trendovima i predlaganjem mjera za rješavanje inflatornog pritiska koji je nastao zbog rata u Ukrajini", istaknuo je pa dodao da očekuje da prione poslu od idućeg tjedna.

Boris Lalovac pitao ga je znači li nastavak poreznih izmjena daljnje rasterećenje neoporezivog dijela dohotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BROJ STANOVNIKA PADA, NEKRETNINA RASTE /

Ima li Primorac hrabrosti za otvaranje zapaljive teme? Stručnjaci za Direkt: 'Porez na nekretnine treba uvesti'

Image
BROJ STANOVNIKA PADA, NEKRETNINA RASTE /

Ima li Primorac hrabrosti za otvaranje zapaljive teme? Stručnjaci za Direkt: 'Porez na nekretnine treba uvesti'

"Danas smo u fazi predstavljanja novog ministra, o konkretnim potezima govorit ćemo kada on pohvata sve konce. Podsjetit ću da je uz naše porezne reforme van porezni škara 1,880 milijuna građana. Naš cilj su uvijek daljnja porezna rasterećenja. Vlada će biti otvorena za to da građani imaju veći dohodak, te da se mogu lakše nositi s rastom cijena", odgovorio je premijer.

Zvonimir Troskot pitao je o uvođenju poreza na nekretnine, a Plenković mu odgovorio da ta tema nije bila predmet rasprave u vladi proteklih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je netko imao smanjenje putanje javnog duga, imala je Hrvatska do razdoblja korone. Najveća zdravstvena kriza utjecala je i na nas, ali to nije nešto što je bilo planirano, niti je bilo tko mogao to premostiti osim države. I morali smo se snaći. Država je stala iza poduzetnika, jer nema tko drugi to napraviti. Nema te banke, nema tog rođaka iz Amerike, nema nikoga osim države tko će dati novac poduzetnicima da u takvoj krizi zadrže radnike", rekao je Plenković na primjedbu Vesne Vučemilović da je Hrvatskoj opet porastao javni dug.

Plenković je zatim pojasnio da pokušavaju pomoći građanima da uspiju zadržati svoje prihode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraš djelovati snažno i ciljano prema skupinama građana kojima je potrebna pomoć", rekao je pa se osvrnuo na rebalans proračuna ministarstva zdravstva o kojem ga je pitala Marijana Puljak.

"Radi se već godinama, nije to samo od razdoblja koronakrize. Znamo da to ministarstvo opetovano stvara nove dugove, znamo i za okršaje ministra Marića s ministrom Berošem o tome da se konačno napravi reforma i smanje dugovi. Hoćete li dati potporu novom ministru na tom području, da se taj problem konačno riješi?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da nije vidio nikakve okršaje.

"Vidio sam samo jedan saborski odbor na kojem se malo otvorenije pričalo. Radi se o situaciji koju jako dobro razumijemo, i na kojoj ministar zdravstva Beroš kontinuirano radi, ali na tom segmentu mora raditi svaki kotačić u zdravstvu od najniže hijerarhijske razine do ministra. Mi ćemo raditi i dalje na reformi i na racionalizaciji troškova, ali u sve ove godine ja nisam vidio da je nešto pojeftinilo, jeste li vi vidjeli?", pitao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuti su i skupi lijekovi te liječenje bolesne djece pa je Plenković napomenuo da se radi sve kako bi se osigurao novac za potrebno liječenje, a potom je došlo do zaoštravanja retorike s Puljak. I Zvonimir Troskot je rekao da nema sustava kojim se takvi problemi rješavaju.

"Ja neću reći da gospođa Puljak ne brine o djeci, a ona je insinuirala da mi ne brinemo o djeci. Odluke donose liječnici na temelju kliničkih ispitivanja skupih i pametnih lijekova, a temeljem toga narasli su troškovi kao jedan mali segment troškova u zdravstvu", kazao je Plenković koji je zatim napustio sjednicu odbora, jer je najavio da će morati ići ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I u ovim izazovnim vremenima, instrumentarij u borbi protiv inflacije je relativno ograničen. Monetarna politika isto proživljava izazovna vremena. Ako u petak preuzmem ovu dužnost apsolutno ću sve svoje znanje uložiti u porezno rasterećenje i brigu o građanima, kako bi prebrodili svi zajedno ova teška vremena. Fiskalna politika ministarstva nije u nikakvoj izvanrednoj situaciji, nastavit će se s politikama na kojima se do sada radilo, nastavlja se s uvođenjem eura, nastavlja se s planiranim mjerama i reformom", istaknuo je Primorac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo