OŠTRO PO PREMIJERU / 'Plenković pljuje hrvatske građane u francuskim medijima. Dno dna. Nikad ne olajavati svoju zemlju.'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nemoj nikada olajavati demokratske zastupnike svojih građana i svoje građane u stranim medijima. To je osnovni bonton. Nacije koje to ne kuže propadaju, kazao je Milanović o Plenkovićevom intervju za francuski medij

15.1.2023.
13:08
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Danas se u Vukovaru obilježava 31. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te završetka mandata UNTAES-a. U spomen na stradale u Domovinskom ratu Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u polaganju vijenaca te na svečanoj akademiji.

Obratio se novinarima nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebala je doći lokalna srpska zajednica'

Na početku je komentirao odbijanje predstavnika SDSS-a da dođu na obilježavanje obljetnice reintegracije. Kazao je da su trebali doći iako zna da to nije jednostavno

"Ovo je bio sukob dviju strana, i nakon svega 25 godine je mir i stvari ipak idu nekako naprijed. Ali tu si, živiš u Hrvatskoj, ali treba poštivat ovu državu. Znam da ne mogu imati stav poput moga, ali to ni ne očekujem". I nemojmo pričat da je Oluja bila etničko čišćenje jer nije, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebala je doći lokalna srpska zajednica, ovo je bio politički epicentar SDSS-a", rekao je.

Zatim je komentirao Plenkovićev intervju za francuski medij u kojem se dotakao i njegovih izjava o pitanju obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko taj intervju u Francuskoj nije primjetio, ali primjetili smo ga mi. Znači, premijer potkazuje saborske zastupnike i predsjednika Republike u stranom mediju. Nikad to nisam radio, ne znam uopće tko to radi. To je dno dna. Za dublje treba posebna geo-oprema. Ne možeš ići niže od toga". kazao je.

Image
Iz Splita /

Plenković se požalio: 'Estonska premijerka mi je čestitala uz zagrljaj i poljubac. Iz oporbe nitko'

Image
Iz Splita /

Plenković se požalio: 'Estonska premijerka mi je čestitala uz zagrljaj i poljubac. Iz oporbe nitko'

"Pljuješ hrvatske zastupnike i hrvatske građane u francuskim medijima. Nemoj nikada olajavati svoju zemlju i njezine demokratske predstvnike u stranim medijima. To je vrlo negativno. To je osnovni bonton. Nacije koje to ne kuže propadaju" kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Afganistan"

Naglasio je da odluka o obuci ukrajinskih vojnika ili bilo kakvom upletanju u rat treba biti izbor Hrvatske. Ona ne bi trebala činiti što joj nameću veće sile.

" Washington i NATO vode proxy rat preko Ukrajine protiv Rusije. I obrnuto. Što tu nije jasno, tko to ne razumije? Međutim, ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Afganistan. I šta nije jasno? Gdje se guraš seljo? Tebe kao netko doživljava. Gledaj svoj posao, budi korektan, pomaži humanitarno i ne se gurat i naoružaj hrvatsku vojsku. Nemamo 5 protuoklopnih sredstava na skladištima. Već dvije godine kumim i molim, ali zato ćemo dobit francuske avione za milijardu i 200 milijuna", kazao je predsjednik te nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan ne može biti maknuti Putina, to se na ovakav način ne radi. Plan ne mogu biti sankcije. Rekao sam prije 10 mjeseci da su sankcije glupost. Nećemo ništa postići, nismo Miloševića slomili sankcijama. I ovo je glupo naprosto, iz rata u rat. Što bismo trebali biti, robovi američki?. Znači plan je, idemo pa dok ide, nas najmanje košta", istaknuo je Milanović.

O povećanju cijena

Komentirao je i zaokruživanje, odnosno povećanje cijena nakon uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali su angažirati cijelu vojsku inspektora koji će okolo gledati. Međutim, cijene su već mjesecima istaknute dvostruko, u eurima i kunama. Ako me netko želi zavaljat, prevarit, pa neću kupit. Ne živimo u Sovjetskom Savezu da nemaš izbora, imaš samo jedan artikl na polici. Očekivao bih da to netko kaže Vladi. Jer ta priča ne drži vodu jer kupac je taj koji na kraju ima najveću moć. On treba reći: 'Podcjenjuješ me, podcjenjuješ moju pamet i idem kod nekog drugog. Imate tu neke lance koji su toliko dominantni, nisu hrvatski da naprosto se mogu poigravat s cijenama, mogu ih snižavat, to je opasnije od kartela dugoročno jer će pojest sve ove druge. To je tema. A Vlada neka ne obećava ono što ne može provest i postoje stvarni, realni limiti to što Vlada može. Kažu: Mi ćemo ih stavit na stup srama. Ma fućka se njima." rekao je predsjednik Milanović.

Također je komentirao i uhićenje Hrvata u Zambiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se meni ne čine kao neki opaki likovi. Nadam se da će se izvući, ali mislim da su tražili nevolje. Ne može država sve napraviti. Sami su putovali, sami kupovali karte, plaćali aranžman, a to je aranžman. Najviše što država može napraviti je da ljudima kaže da tri puta razmisle prije nego što se upuštaju u tako nešto", istaknuo je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo