'ZGROZILA ME IZJAVA IZETBEGOVIĆA' / Plenković najavio usvajanje preporuka o uštedi energije: 'Milanović? Ne gleda i ne sluša, nego lupa paušalno'

Plenković je rekao da ga je zgrozila izjava Bakira Izetbegovića i pozivanje na sukob

27.7.2022.
19:06
VOYO logo

U Zagrebu je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a u Središnjici stranke. Tom prigodom obratio se i premijer Andrej Plenković.

"Želim iskazati zadovoljstvo da smo otvorili Pelješki most. Omogućit će brži put prema jugu, bolje turističke rezultate, bržu opskrbu, a riječ je i o velikom političkom projektu u koji je uloženo puno truda", rekao je Plenković uvodno te zahvalio još jednom hrvatskim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je da se na sjednici razgovaralo o prehrambenoj i energetskoj krizi i posjedicama rata u Ukrajini.

"Sutra ćemo usvojiti određene smjernice i preporuke za energetske uštede. O tome sutra nešto više na sjednici Vlade", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Milanoviću: 'Ja već dugo ne pratim što on govori'

Na pitanje kako komentira izjave predsjednika Zorana Milanovića da on (Plenković) zasluge za izgradnju Pelješkog mosta gleda samo "od 2016. nadalje", rekao je:

"Ja već dugo ne pratim što on govori. Ja sam jučer u nastupima govorio upravo suprotno, valjda ni on ne gleda i ne sluša, nego lupa paušalno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, hoće li sutrašnje preporuke za štednju energije biti konkretne ili samo na razini "pazite na termostat", Plenković je rekao:

"Na tome su radili stručnjaci, najbolje da sutra ministar gospodarstva predstavi taj dokument, koji su radili ljudi koji se u to razumiju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O MOSTU, BIH I UKRAJINI /

Milanović: 'Bilo je komentara 'bili ste protiv Pelješkog mosta'. Ajmo ovako, i Tuđman je bio protiv Oluje'

Image
O MOSTU, BIH I UKRAJINI /

Milanović: 'Bilo je komentara 'bili ste protiv Pelješkog mosta'. Ajmo ovako, i Tuđman je bio protiv Oluje'

O BiH i izbornom zakonu: 'Prosvjedi su sigurno utjecali na odluku'

"Ono što vidim da je gospodin Schmidt odlučio je dotaknuti samo dio paketa. To je daleko ispod očekivanja, po mom sudu", rekao je Plenković.

"Mostar je nakon 12 godina prestao biti fusnota, grad koji nije imao izbore. Međutim dogovor na razini Federacije nije postignut, ni na razini EU. Predsjednik Europskog vijeća je pokušao pokrenuti procese da se smire tenzije, ali predstavnici bošnjačkih stranaka nisu htjeli postići taj dogovor s predstavnicima stranaka Hrvata. Njima odgovara status quo i izborni sustav u kojem će hrvatski narod i hrvatske stranke u BiH i dalje biti u neravnopravnom položaju i marginaliziratni", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još gori su ovi prosvjedi, organizirani od bošnjačkih političkih stranaka, na kojima smo vidjeli uvrede i prijetnje, što je sigurno utjecalo na odluke visokog predstavnika", rekao je te dodao da ga je zgrozila izjava Bakira Izetbegovića i pozivanje na sukob.

Visoki predstavnik je zadnja šansa za Hrvate u BiH'

"Smatram da je visoki predstavnik zadnja šansa da se poprave nepravdne prema Hrvatima u BiH i da treba dići stupanj razumijevanja u međunarodnoj zajednici. Bili smo jučer u BiH i bili smo zgranuti kako se sve skupa odvijalo. Želimo da gospodin Schmidt ponovo stavi na stol ovu temu i krene u dobrom smjeru, ne obazirući se na ove bezobrazne i neprimjerene pritiske u Sarajevu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo