AKTUALNE TEME / Plenković oporbu da bi 'parazitirali i možda čak nešto i profitirali' na temi svinjske kuge; O požaru u Osijeku: 'Želimo to do kraja rasvijetliti'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je u utorak da bi neki iz oporbe opet 'paratizirali' na temi svinjske kuge

17.10.2023.
19:54
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je u utorak da bi neki iz oporbe opet "paratizirali" na temi svinjske kuge te naglasio da u rješavanju tog problema punu podršku daje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

"Manja skupina potpuno politički nekreativnih stranaka na istoku zemlje traži bilo koju temu. Teme kojima se oni bave su stjecaj okolnosti, a stjecaj okolnosti je i afrička svinjska kuga. Ne znaju da afrička svinjska kuga trenutačno postoji u Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, pa je onda, nažalost, taj virus došao i zarazio naše svinje", rekao je Plenković nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dok HDZ i SDP surađuju na projektima, Plenković i Milanović i dalje u sukobu. Ovog puta oko rata u Izraelu

Oni bi, kaže Plenković,  sada na tome parazitirali i možda čak nešto i profitirali, ali neće. Neće zato jer je stav Vlade i naših ljudi na razini županija  potpuno indentičan, naglasio je i dodao da je trenutno "puno kakofonije u eteru", kao što je bilo i za vrijeme covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček ranije u utorak je najavio da će do kraja tjedna predati potpise za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge te očekuje da će Sabor o tome raspravljati u idućih osam dana.

Plenković je naglasio da se Vlada zalaže za objektivni pristup, mjere i proces eutanazije te financijsku kompenzaciju i da tu daje "punu podršku" ministrici Vučković. Vidim da ovi skupljaju opet potpise, tako su ih skupljali i za Grlića, no potvrđen je, a Marija će dobiti još uvjerljiviju potporu jer radi dan-noć sa svojim timom, rekao je Plenković i zahvalio veterinarima koji, kako je rekao, u rješavanju problema ASK "daju nadljudske napore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji cjepivo

Plenković je ponovio je da ne postoji cjepivo za ASK, ne postoji lijek, "a da postoji, to bi država nabavila i administrirala". Jedini način kako se protiv toga boriti je da se poduzimaju mjere prostornog ograničenja ili eutanazija svinja na gospodarstvima gdje se pojavio virus. Do sada je, kaže, eutanazirano nešto malo više od 26.000 svinja ili oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj. 

"Hrvatska Vlada je već donijela odluke u iznosu od 30 milijuna eura programa potpore, pomoći i kompenzacije našim svinjogojcima. To je veliki problem za kojeg nisu krivi svinjogojci, osobito oni koji rade na malim obiteljskim gospodarstvima", rekao je i pojasnio da postoje različite razine biosigurnosti pa oni koji imaju veću razinu biosigurnosti ne bilježe slučajeve svinjske kuge, dok se oni koji imaju nisku razinu bio sigurnosti nerijetko nađu u problemu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao Vlada ćemo kroz programe koje smo već usvojili, provesti i doznačiti kompenzacijska sredstva onim svinjogojcima koji sada imaju problem i to će se raditi dok god to bude trajalo", naglasio je.

"Naš napor je iskren, nije Vlada donijela ASK, nije je donijela nikakva politička stranka, a za razliku od nas, ovi drugi bi htjeli na tome parazitirati. Mi ćemo se kao i uvijek zalagati za objektivni pristup i istinu", dodao je te napomenuo da su jutros imali i sastanak sa stručnjacima o suzbijanju afričke svinjske kuge u Slavoniji i nadležnim ministrima, Državnim inspektoratom, Veterinarskim institutom i drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U TIRANI /

Plenković razgovarao s grčkim premijerom o uhićenim navijačima: 'Imali su dovoljno vremena da utvrde tko je kriv i za što'

Image
U TIRANI /

Plenković razgovarao s grčkim premijerom o uhićenim navijačima: 'Imali su dovoljno vremena da utvrde tko je kriv i za što'

Plenković: Želimo da se do kraja rasvijetli što se dogodilo u Osijeku

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak da vladajuća stranka želi da se do kraja rasvijetli što se dogodilo u Osijeku gdje se zapalilo skladište plastike, a prije odluke o eventualnoj ekološkoj katastrofi čekaju se izvješća relevantnih institucija. 

"HDZ-ovi predstavnici u saborskom Odboru za okoliš predložit će sutra ujutro organiziranje tematske sjednice kako bi se nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i sve druge institucije, dobro pripremile i nakon toga će se održati rasprava. To je nešto što smo uvijek prakticirali jer želimo punu transparentnost i da se do kraja rasvijetli što se tu dogodilo", rekao je Plenković u izjavi medijima nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za okoliš raspravljat će o uzrocima i okolnostima požara u skladištu plastike tvrtke Drava International u Osijeku koji su vatrogasci gasili nekoliko dana, pri čemu je jedan vatrogasac teže ozlijeđen.

Plenković je istaknuo da je Vladi najviše u interesu da se slučaj razriješi te da situaciju na terenu prati od prvog dana, kada je razgovarao s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem. No, do eventualne odluke o proglašenju ekološke katastrofe još treba pričekati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo ćemo sve utvrditi. U ovom trenutku čekamo temeljita izvješća svih institucija, o tome su nešto govorili ministri Beroš i Božinović. Tek kada se sve analizira, kada vidimo posljedice i rizike onda će ta tema doći na dnevni red", kazao je premijer.

Anušić nije imao sve informacije

Na sjednici proširenog predsjedništva stranke sudjelovao je i župan Anušić koji je, prema premijerovim riječima, govorio o afričkoj svinjskoj kugi i posljedicama požara. Što se tiče Anušićeve izjave o predsjedniku uprave HEP-a Frani Barbariću kao utegu za stranku, Plenković je poručio da osječko-baranjski župan u tom trenutku nije imao sve informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče sastanka nas dvojice, naravno da sam ponovio da postoje neke stvar koje su se događale na sjednicama predsjedništva na kojima nije bio i za koje ne zna te je zbog toga, u kontekstu manjka informacija o tome što se razgovaralo, odgovorio na pitanje u intervjuu onako kako je odgovorio", rekao je. 

Plenković je još jednom prozvao Zorana Milanovića zbog Zakona o izbornim jedinicama o kojemu se ponovno raspravlja u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da predsjednik države nije potpisao zakon prije 1. listopada, kada je prestao važiti stari zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo usvajali bitne zakone poput Zakona o osobnoj asistenciji koji je izglasan 28.6, odmah je potpisao zakon. Nije čekao osmi, sedmi ili šesti dan, nego ga je potpisao odmah i taj je zakon stupio na snagu 1.7. Dakle, kad se hoće, može se", napomenuo je Plenković. 

Predsjednik Vlade ponovio je da je Milanović namjerno zakasnio s potpisom, djelujuću u sprezi s oporbom, "ne bi li se učinila šteta i bezveze trošio novac poreznih obveznika", jer će novi zakon svejedno biti izglasan.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici proširenog Predsjedništva HDZ-a bilo je riječi i o rebalansu proračuna kojim se povećavaju rashodi na 29,3 milijarde eura. Među glavnim razlozima su sredstva potrebna za obnovu od potresa i pakete pomoći građanima, među kojima su povećanje inkluzivnog dodatka osobama s invaliditetom i dječjeg doplatka.  

Premijer je pritom istaknuo da udio javnog duga u BDP-u u sedam godina smanjen za 20 posto, točnije s 79,5 na 60,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo