RAZLJUTIO GA PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA / Plenković odgovorio Dobroniću: “On ima veću plaću nego ja. Suci imaju veće plaće od ministara u Vladi'

Image
Foto: Screenshot/RTL

Plenković je reagirao na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je rekao da izvršna vlast namjerno opstruira i zanemaruje sudbenu vlast

26.6.2023.
19:13
Screenshot/RTL
VOYO logo

Danas popodne održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izašao pred novinare. Pohvalio se najprije najnižim brojem nezaposlenih dosad i politikom zapošljavanja mladih.

“Za 40.000 je smanjen broj mladih koji je radio na ugovor na određeno, a za 50.000 povećan broj onih koji rade na ugovor na neodređeno”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi ovi suci imaju veće plaće od nas'

Potom se osvrnuo na štrajk zaposlenih u pravosuđu te na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je rekao da izvršna vlast namjerno opstruira i zanemaruje sudbenu vlast.

Plenković je kazao da je njegova vlada uložila jako mnogo u pravosudnu infrastrukturu, navevši kao primjer projekat Trga pravde, a rekao je i da su plaće sudaca povrećane za 513 eura. Potom je usporedio Dobronićevu i svoju plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predsjednik Vrhovnog suda ima 3.667 eura plaće, a ja 3.195 eura. Neki ministri imaju i 2.363 eura. Prema tome, svi ovi suci imaju veće plaće od nas. Zaposleni imaju status državnih službenika i namještenika, a pravosudni djelatnici imaju drugi status. Nisam vidio da je netko to pitanje prije pokretao”, kazao je Plenković.

'HDZ uveo Hrvatsku u EU, SDP došao na gotovo'

“Ministar pravosuđa im je to objasnio i rekao da će doći do dodatnog povećanja plaća, ali to se neće dogoditi sada. Mi sve razumijemo, ali postoje nekakvi realni okviri”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mogućoj predizbornoj koaliciji Možemo i SDP-a, Plenković je rekao da se time u HDZ-u ne zamaraju previše.

Podsjetio je da je Hrvatsku u EU uvela HDZ-ova vlada Jadranke Kosor, a da je SDP došao na gotovo te da je HDZ napravio iskorake za ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo