u splitu /

Plenković obišao američki nosač aviona H. S. Truman: 'Ovaj posjet je dokaz kvalitetnih odnosa koje Hrvatska ima sa SAD-om'

Na Trumanu se nalazi više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca te 90 zrakoplova i helikoptera

14.2.2022.
14:20
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković posjetio je američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman koji je usidren ispred Splita od 11. veljače. Na Trumanu se nalazi više od šest tisuća članova vojske te 90 zrakoplova i helikoptera.

Plenković se sastao s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH. Uz predsjednika Vlade su i ministri Davor Božinović, Mario Banožić i Gordan Grlić Radman.

"Harry Truman je u drugom posjetu Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo da smo danas imali prigodu čuti neposredna iskustva vježbe koja se zvala Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu. Visoke su ocjene kvalitete, doprinosa naših snaga, interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima tijekom ove vježbe koja je bila vrlo uspješna i korisna. Hrvatska pridonosi globalnoj sigurnosti, sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu. Zadovoljni smo da će se takva suradnja nastaviti u budućnosti i ovaj posjet predstavlja dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa SAD-om", rekao je premijer Plenković. 

Naglasio je kako NATO nije prijetnja nikome te da je riječ o obrambenom savezu. Podsjetio je kako Truman nije prv američki nosač aviona na Mediteranu. Također je govorio i o borbenim avionima koje je Hrvatska kupila kao i borbenim vozilima Bradley koje smo kupili od SAD-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da su Hrvatska i SAD strateški parneri te je poželio Amerikancima mirno more. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo