'TO NIJE PRIHVATLJIVO' / Plenković o rastu inflacije: 'Netko je dobitnik, dok su najveći broj hrvatskih građana i potrošača veliki gubitnici'

Image
Foto: Screenshot/Net.hr

'Ne čini nam se prihvatljivim da se dižu troškovi i cijene bez odgovarajućeg rasta inputa', kazao je Plenković na sjednici Vlade

31.8.2023.
13:38
Screenshot/Net.hr
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je konstatirao da je inflacija u kolovozu nešto veća nego u mjesecu ranije, podsjetivši da je Vlada ograničila cijene energenata te stoga nije opravdano da se dižu cijene ako ne rastu inputi te poručio da će se u idućim mjesecima morati poduzeti dodatni napori da se postotak inflacije smanji.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto, pokazuje prva procjena DZS-a, objavljena u četvrtak. To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u srpnju, kada je iznosila 7,3 posto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada. Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSJEĆAJ VAS NIJE VARAO /

Inflacija ponovno divlja! Pogledajte koliko su porasle cijene u Hrvatskoj

Image
OSJEĆAJ VAS NIJE VARAO /

Inflacija ponovno divlja! Pogledajte koliko su porasle cijene u Hrvatskoj

Građani - veliki gubitnici

Kako je Plenković istaknuo na početku sjednice Vlade, priopćenje DZS-a primili su na znanje.

"To je nešto veći postotak rasta inflacije od prošlog mjeseca, najviše potaknut rastom cijena hrane, pića, i duhana, kao i usluga. Mi smo kao Vlada limitirali cijene plina, struje i naftnih derivata te ih činimo najkonkurentnijima u smislu da su najniži od svih drugih zemalja i zato još jednom ponavljamo da je u ovakvoj krizi važno da svi akteri i subjekti djeluju odgovorno i solidarno. Ne čini nam se prihvatljivim da se dižu troškovi i cijene bez odgovarajućeg rasta inputa", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način, istaknuo, je, netko je u smislu vlastitih prihoda na strani onog tko je dobitnik, dok su najveći broj hrvatskih građana i potrošača u toj situaciji veliki gubitnici.

"I zbog toga trebamo nastaviti sa svim naporima za smanjenje cijena na prihvatljivu razinu, a vidjeli smo da je inflacija u eurozoni na 5,3 posto. Moramo učiniti dodatne napore da se u sljedećim mjesecima, osobito sa smanjenim intenzitetom turističke sezone, taj postotak smanjuje", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na podatak o rastu hrvatskog gospodarstva u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 2,7 posto na godišnjoj razini, što je već 10. kvartal rasta domaćeg gospodarstva.

"To je pokazatelj brzine oporavka gospodarstva, rezultat rada naših radnika i gospodarstvenika, ali i potvrda da su mjere koje smo donosili u ovim krizama, koje traju praktički 3,5 godina, bile pravodobne, sveobuhvatne i omogućile rast hrvatskog gospodarstva", naveo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Plenković: 'Ne čini nam se prihvatljivim da se dižu troškovi i cijene bez odgovarajućeg rasta inputa'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo