PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: / 'Najstrože sankcije za one koji su podmetnuli požare'

Image
Foto: Foto: Screenshot
24.8.2017.
10:25
Foto: Screenshot
VOYO logo

Image
VLADA DONIJELA ZAKLJUČAK: /

Traži se savjetnik za mogući otkup dionica Ine od Mola

Image
VLADA DONIJELA ZAKLJUČAK: /

Traži se savjetnik za mogući otkup dionica Ine od Mola

Uoči sjednice Vlade, ministar uprave Lovro Kuščević novinarima je u vezi izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi rekao da želi ograničiti ovlasti gradonačelnika i načelnika i učiniti jedinice lokalne i regionalne samouprave boljima, bržima i efikasnijima, na korist građanima. Taj bi zakon idućeg tjedna trebao biti poslan u javnu raspravu, a mogao bi uvesti neke izmjene koje bi mogle zaštititi lokalne čelnike, ali zakon predviđa i ograničavanje njihovih mandata.

Kuščević: 'Nema govora o ograničavanju mandata'

'Cilj nije učvrstiti poziciju lokalnih čelnika, cilj je sve urediti. Ne možemo dopustiti da gradonačelnici i župani budu ti koji će samovoljno odlučivati. Nastojimo da demokracija zaživi u punom smislu i izbjeći ucjene gradonačelnika, načelnika i župana. Ne znam odakle ideja o ograničavanju mandata', rekao je Kuščević koji se vratio s godišnjeg odmora na Braču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavu je uoči sjednice Vlade dao i ministar zdravstva Milan Kujundžić. O izgradnji nove dječje bolnice rekao je da bi ona koštala oko 130 milijuna s opremom.

'To je projekt od kojeg ova Vlada neće odustati. Lokacija je Blato. To je načelna lokacija, na mjestu Sveučilišne bolnice', rekao je Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Nagradit ćemo i pilote i vatrogasce'

Počinje sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković u uvodu se osvrnuo na brojne požare u Dalmaciji.

'Razlozi su i velika suša, ali očito i manjak opreza kod nekih. Istrage pokazuju da su brojna bila i podmetanja požara. Policija i MUP imaju obvezu i nalog da utvrde počinitelje i da ih se privede odgovornosti uz najstrože sankcije jer su razmjeri bili veći nego bilo koje godine do sada', rekao je i zahvalio vatrogascima i svima ostalima koji su pomogli u gašenju požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tijekom godine moramo raditi na prevenciji da se, što je moguće više, ovakve situacije izbjegavaju', rekao je premijer i dodao da će Vlada naći načina da posebno nagradi pilote i vatrogasce.

'Model ćemo dogovoriti s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Još jednom im zahvaljujem na svemu što rade', kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je osigurano 150 milijuna kuna za naknade šteta u požarima te da će se za tu svrhu iskoristiti i europska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnost Strategije nacionalne sigurnosti

Plenković se osvrnuo i na teroristički napad u Barceloni.

'Napadi su postali kontinuitet. To još jednom podcrtava značaj nacionalne i domovinske sigurnosti, kvalitetne suradnje i budnosti svih nadležnih institucija, međunarodne suradnje. U tome će Hrvatska dati svoj obol. Ove godine bilježimo najbolje rezultate u turizmu od neovisnosti pa ćemo voditi računa i o sigurnosti', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i organizaciju diplomatske konferencije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Porez na nekretnine treba pojasniti građanima'

Kada je riječ o porezu na nekretnine, koji je predviđen da zamijeni komunalnu naknadu, Plenković kaže da su potrebne rasprave.

'Smatramo da ovaj zakon treba mnogo detaljnije približiti hrvatskoj javnosti i građanima, a u nekim slučajevima i jedinicama lokalne i regionalne samouprave', kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strategija prometnog razvoja RH

Sjednica Vlade počinje po točkama dnevnog reda.

Vlada je donijela Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sjednici Vlade donesen je i zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u Ina - Industriji nafte d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnička bi tvrtka trebala procijeniti vrijednost Ine i napraviti procjenu potencijala strateških partnera koji bi sudjelovali u otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo