sjednica vlade / Plenković o cijenama goriva: 'Danas je 2 kune jeftinije nego što bi bilo da Vlada nije ograničila trošarine'

Image
Foto: RTL

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 161. sjednica Vlade

27.10.2022.
12:26
RTL
VOYO logo

Trenutno je u tijeku sjednica Vlade na kojoj premijer i ministri, između ostalog, raspravljaju o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Premijer Andrej Plenković je prije svega je čestitao Saboru na suorganizaciji prvog parlamentarnog summita Krimske platforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je napravila tri važna cilja. Podržali smo suvereni integritet Ukrajine, poslali smo podršku partnerstva Vrhovnoj Radi i zastupnicima koji su u posebnim okolnostima vrlo angažirali da zemlja funkcionira u što više normalnim okolnostima, i treće da smo poslali poruku da je Hrvatska zajedno sa brojnim demokratskim zemljama, osobito transatlantskoga kruga na tragu poštivanja međunarodnog prava i osude kršenja agresije te iskaza solidarnosti", rekao je Plenković.

Zatim se osvrnuo na sastanak EU Vijeća koji je održan proteklog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilježen je dogovorom državama članica o tri točke vezane za plin. Prva je zajednička nabava plina među državama članicama putem jedinstvene platforme, drugo je okvir za model kojim će se ograničiti cijena plina tako da se napravi privremeni zajednički koridor na temelju kojega će se korigirati cijena", rekao je.

Spomenuo je i podatak državnog zavoda za statikstiku kojije revodirao kretanje rasta BDP-a te su procjenu rasta s 10.3 posto na 13,1 posto. to je, kaže, druga najveća stopa rasta među članicama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je govorio i o sjednici koja se održala ovoga tjedna u vezi maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Image
nove cijene /

Potvrđeno je! Vlada neće intervenirati u cijene goriva! Od sutra benzin i dizel rastu

Image
nove cijene /

Potvrđeno je! Vlada neće intervenirati u cijene goriva! Od sutra benzin i dizel rastu

"Administrativnim ograničenjem prošlog ponedjeljka produžili smo cijenu na tri tjedna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratit ćemo situaciju na tržištima dva tjedna i ponovo reagirati na način koji bi trebao ublažiti efekte i za građane i za gospodarstvo. Danas je cijena goriva oko 2 kune manja nego što bi bila da Vlada nije ograničila trošarine", dodao je Plenković.

Zatim se osvrnuo na jučerašnji dogovor s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da je preostalo da oni konzultiraju svoje članstvo i tijela do ponedjeljka, što je više nego afirmativno u smislu pozitivnog stava koji je jučer vladao za vrijeme sastanka. Prijedlog se sastoji od povećanja osnovice za šest posto od prvog listopada, s plaćama za listopad, studeni i prosinac ove godine, s povećanjem od još dva posto s prvim travnjem te povećanjem božićnice s 1500 na 1750 kuna, s povećanjem regresa na 1750 kuna i povećanjem dara za djecu na 750 kuna, mislim da smo napravili kompromis koji je iskorak i sindikalne strane i sa strane Vlade. dogovor koji je fiskalno održiv a prati trenutnu ekonomsku situaciju, prije svega pitanja utjecaja inflacije na standard naših građana", rekao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo