SAGA SE NASTAVLJA / Plenković o Barbariću: 'Prvo je smijenjen, pa je podnio ostavku'. Bivši šef HEP-a se oglasio priopćenjem

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL, Neva Zganec/PIXSELL

U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio tako da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj dobio tijekom izvida tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost. Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim sredstvima

4.12.2023.
13:35
Milan Sabic/PIXSELL, Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je jučer najavio smjenu šefa HEP-a Frane Barbarića, premijer Andrej Plenković danas je kazao kako je Barbarić dao ostavku.

Dodao je da je čuo s njim te da je Vlada pokrenula postupak razrješenja. "Prvo je smijenjen pa je onda podnio ostavku", objasnio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbarić je smijenjen s mjesta šefa HEP-a nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog afere s bespravnom gradnjom na Hvaru. Sada se oglasio priopćenjem preko svoje odvjetnice koje prenosimo u cijelosti.

"U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukazati na činjenice kako slijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRODAVA PRIČU...' /

Smjenu Barbarića oporba tražila mjesecima. Grbin: 'Smiješno je slušati Plenkovića kako misli da smo svi glupi'

Image
'PRODAVA PRIČU...' /

Smjenu Barbarića oporba tražila mjesecima. Grbin: 'Smiješno je slušati Plenkovića kako misli da smo svi glupi'

Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara ‘kadija te tuži, kadija ti sudi‘.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo.

Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je taj koji je prema Ustavu Republike Hrvatske na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu i pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za njih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio tako da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj dobio tijekom izvida tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim sredstvima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše u priopćenju Frane Barbarića kojeg potpisuje njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Splitu oglasilo se 1. prosinca priopćenjem u kojem navodi da je protiv Frane Barbarića, u svojstvu investitora, podiglo optužnicu zbog kršenja Zakona o gradnji, odnosno odredbi o zabrani gradnje izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se ODO Split pozvalo na Prostorni plan uređenja općine Jelsa te optužilo Barbarića da za građevinske radove nije ishodio ni pravomoćnu građevinsku dozvolu. Barbarić tvrdi da je izvodio rekonstrukciju kuće.

POGLEDAJTE VIDEO: Čekao da završi misa pa smijenio Barbarića bez da ga je obavijestio. Ima li nasljednika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo