'NASILJE NAD ŽENAMA JE NEPRIHVATLJIVO!' / Plenković se prisjetio gnjusnog zločina prije 22 godine na zagrebačkom Općinskom sudu

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme', naglasio je

22.9.2021.
11:28
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Na nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u spomen na zločin iz 1999. kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu muškarac ubio svoju suprugu, sutkinju i odvjetnicu te teško ranio zapisničarku, premijer Andrej Plenković naglasio je da je nasilje nad ženama neprihvatljivo, javlja HRT.

"Osim osuda, ova tema je samo povremeno i prigodno bila u fokusu i zato treba reći da taj problem nije bio na primjeren način tretiran od hrvatske politike. Bitan aspekt koji je ovu temu napokon stavio u fokus je angažman svih predstavnika nevladinih organizacija. Rad koji ulažete na osvješćivanje nasilja prepoznali smo kao Vlada i vaš doprinos u kreiranju mjera za suzbijanje nasilja smatramo ključnim da te mjere budu korisne i učinkovite za žrtve", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 22 godine na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene su sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, dok je teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković. Plenković je rekao da događaj ostaje jednako strašan i jednako zastrašujući te a i dalje prečesto svjedočimo nasilju nad ženama.

Image
SELAK RASPUDIĆ O NASILJU NAD ŽENAMA /

'Kazne za nasilnike većinom su minimalne i gotovo da ih i nema'

Image
SELAK RASPUDIĆ O NASILJU NAD ŽENAMA /

'Kazne za nasilnike većinom su minimalne i gotovo da ih i nema'

Istanbulska konvencija

Drugi događaj koji je potaknuo da se o nasilju govori više nego ikada prije bilo je pristupanje Vlade i Sabora ratifikaciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu i kao Istanbulska konvencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme. Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo. Svaki međunarodni sporazum kojim se potvrđuje nepovredivost prava žena pozitivna je promjena i civilizacijski napredak na području ljudskih prava", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo