PRIPREMA SE AKTIVIRANJE ARENE / Virus se brzo širi, Vlada je bila primorana na ovaj potez

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

'Dakle od 15 preminulih samo jedna osoba je bila cijepljena. To je ozbiljan podatak, svatko tko je razuman mora vidjeti da je cijepljenje najbolji način da se zaštite', poručio je premijer na sjednici Vlade

28.10.2021.
12:06
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

U četvrtak se u podne održala redovna sjednica Vlade RH. Na početku se premijer Andrej Plenković osvrnuo na epidemiju koronavirusa. Kazao je da je danas prijeđeno preko 56 posto cijepljenih odraslih građana te je građane pozvao na cijepljenje. "Indikativan podatak je da je od ljudi koji su preminuli u dobi između 40. i 59. godine. Dakle od 15 preminulih samo jedna osoba je bila cijepljena. To je ozbiljan podatak, svatko tko je razuman mora vidjeti da je cijepljenje najbolji način da se zaštite", kazao je premijer na početku.

"Od 1000 hospitaliziranih u tjedan dana čak 75 posto, odnosno tri četvrtine, nije bilo cijepljeno", rekao je Plenković, dodajući da je među umrlim osobama ogroman postotak necijepljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je kazao da je jučer podneseno godišnje izvješće Vlade u Hrvatskom saboru. "Mislim da je iza nas puno konkretnih aktivnosti", rekao je.

"Danas ćemo donijeti dvije važne odluke - povećanje minimalne plaće od siječnja iduće godine. Minimalna plaća povećat će se s postojeće neto plaće za 500 eura neto. Time prvi put podižemo minimalnu plaću na više od pedeset posto prosječne plaće. Prosječna neto plaća u kolovozu je bila 7.118 kuna, a medijalna je bila 6.014 kuna", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga važna točka je odluka o produljenja roka za popis stanovništva do 14. studenog. "Popisivači nailaze na teškoće pri popisivanju. Rok se produljuje do 14. studenog da se do mira dovrši popis po manjim džepovima koji su preostali, da bude napravljen na najbolji mogući način", naglasio je premijer. 

Gospodarski rast od 9 posto

Potom je govorio o rebalansu proračuna. "Podsjetit ću da smo prije izbijanja ove krize stvorili temelje za održivi gospodarski rast, stabilizirali javne financije. Sa dobrim postignućima smo pokazali kako se dolazi iz situacije uobičajenog proračunskog deficita ili u uravnotežen proračun , pa čak i proračunski suficit i smanjenje javnog duga", poručio je. "Kamate koja država ima na nova zaduživanja su puno povoljnije nego ranije. To je nešto što je naše postignuće", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IMAMO STRAHOVIT NERED' /

Bolovanja i porodiljne naknade se 'skidaju' s tereta HZZO-a? 'Ne shvaćam buku oko toga, apsurd je da to plaćamo 'zdravstvenim' novcem'

Image
'IMAMO STRAHOVIT NERED' /

Bolovanja i porodiljne naknade se 'skidaju' s tereta HZZO-a? 'Ne shvaćam buku oko toga, apsurd je da to plaćamo 'zdravstvenim' novcem'

"Radeći završne pripreme za proračun i rebalans u ovom trenutku prema izračunima procjenjujemo da bi realni rast BDP-a bio nešto viši od onog što se komuniciralo dosad - realni rast bi trebao biti od 9 posto rasta u 2021. godini", otkrio je Plenković, dodajući da se Hrvatska time munjevito vratila s pada BDP-a prošle godine od 8 posto. "To govori o žilavosti i snazi hrvatskog gospodarstva", poručio je.

"Hrvatska će nastaviti sa odgovornim upravljanjem javnih financija jer je to uvjet za gospodarski oporavak", dodao je. "Očekujemo da će kretanje javnoga duga doživjeti daljnja smanjenja. Ključno je povjerenje građana, naših međunarodnih partnera u smjer i način na koji vodimo Hrvatsku i način na koji želimo pomoći gospodarstvu ali i hrvatskim građanima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ukidanje viza za SAD naglasio je da se na tome radilo 30 godina. "Hrvatskim državljanima sigurno će omogućiti i bolje gospodarske odnose i bolju trgovinsku raspravu", naglasio je premijer.

Beroš: 'Priprema se aktiviranje Arene'

Ministar Vili Beroš izvijestio je detaljnije o epidemiološkoj situaciji. "Danas je zabilježeno 4.154 nova slučajeva zaraze, a udio novozaraženih u 24 sata je 33.77 posto. U bolnici je 1.321 osoba, a pomoć respiratora potrebna je za 160 pacijenata. Zbog povećanja dnevnog broja novozaraženih u srijedu je održan sastanak ekspertne skupine u Ministarstvu zdravstva. Popunjenost bolnica u Zagrebu je visoka, treba povećati broj kreveta, pa i na intenzivnoj njezi. KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice i Dubrava će povećati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uslijed brzog širenja virusa pripremamo aktiviranje tercijarnog centra Arena Zagreb za prihvat covid-bolesnika", otkrio je Beroš.

Ministar Davor Božinović kazao je da se inzistira na pojačanim nadzorom poštivanja trenutnih epidemioloških mjera. "U tome će sudjelovati policija, posebno govorimo o nadzoru javnog prometa i ugostiteljskih objekata. Ravnateljstvo Civilne zaštite kontrolirat će javna okupljanja, trgovačke centre i ostala okupljanja. Prevenirat će se ilegalna okupljanja i pravne osobe koje kontinuirano krše mjere Stožera", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo