premijer o problemu s vodom /

Plenković na sjednici Vlade o Slavonskom Brodu: 'Žao nam je što se dogodilo, istraga se vodi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici će se raspravljati i o prijedlogu izvješća Vlade u vezi s interpelacijom 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije

5.4.2018.
7:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković se osvrnuo na dobre turističke rezultate te je komentirao probleme s vodom u Slavonskom Brodu. "Napravljene su sve potrebne radnje koje se tiču javnoga zdravstva. Moramo se osloniti na mišljenje struke, povjerenstva koje se time bavi. Sigurnost i zdravlje građana Broda najvažniji su", kazao je premijer.

Rekao je kako se treba osloniti na mišljenje struke te da rezultati pokazuju da je onečišćenje ispod rizičnih razina. Premijer je apelirao na strpljenje stanovnika Slavonskog Broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da je država reagirala promptno. Da smo iz raznih službi dostavili 16 cisterni, 61 spremnik, 600.000 vode u bocama, najavio sam da ćemo vodu dostavljati koliko bude trebalo. Žao nam je što se dogodilo, istraga se vodi", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako se ispituje je li uzrok onečišćenju curenje iz produktovoda, koji je kompanija Crodux nastojala ispitati kako da se taj produktovod stavi u funkciju kako bi se riješio problem zagađenja zraka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu sjednice Vlade našao se i Nacrt prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu (EU) za koji je ministar prometa Oleg Butković rekao je da je cilj prilagodba novim trendovima, između ostalog zbog pojave novih oblika prijevoza. Butković je kazao kako u odnosu na postojeći zakon, posebno su značajne reformske mjere koje će omogućiti liberalizaciju taksi prijevoza te ukidanje dosadašnjih administrativnih ograničenja, što podrazumijeva lakše dobivanje licencije. Uvode se pojmovi mikroprijevoza i integriranog prijevoza, što će povećati standarde kvalitete i smanjiti cijenu, a Vlada je usvojila zakon.

Po pitanju prijedloga izvješća Vlade u vezi s interpelacijom 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, ministrica Murganić kazala je kako interpelaciju treba odbiti jer je bespredmetna.

"Potpisnici ove interpelacije su neki koji su bili članovi bivše Vlade tri godine od kada su kao bivša Vlada potpisali konvenciju, a nisu je uputili u Sabor, a imali su komfornu većinu. Čudi me što su se uopće tako nešto odvažili poslati kao interpelaciju, a nisu gledali što su radili zadnje tri godine", kazao je Plenković.

"Hrvatska tumači odredbe ove konvencije, s tom Interpretativnom izjavom otklonili smo sve bojazni i strahove kod djela građana. To ste mogli čuti i od monsinjora Puljića", kazao je Plenković, a izvješće je usvojeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo