RUSKI ULTIMATUM / Rusi u Vladi već u ponedjeljak: pritišću Plenkovića da preuzme Agrokorove dugove, premijer suzdržan

Ruski ultimatium Vladi nadvio se nad Markov trg koji očekuje prve ljude Sberbanke. Prazne riječi ili stav od kojeg ne žele odustati kada je u pitanju Agrokor - još nije potpuno jasno

27.5.2017.
19:22
VOYO logo

Premijer Andrej Pleković o svemu suzdržano jer činilo se da je između Hrvatske i Rusije sve krenulo bolje nakon sastanaka ministara vanjskih poslova Stiera i Lavrova.  

Ni tri dana od navodno uspješnog sastanka šefova diplomacije Hrvatske i Rusije, većinski državna ruska Sberbanka poručuje hrvatskoj Vladi da neće više financirati Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako hrvatska vlada preuzme odgovornost za upravljanje kompanijom, tada mora preuzeti i odgovornost za njezine dugove. Neka država jamči za te dugove. Ako nisu spremni to učiniti, to znači da se trebaju vratiti na uobičajene tržišne prakse. Plenkoviću  u ponedjeljak stižu predstavnici Sberbanke, ali i drugih banaka koje će tražiti neka jamstva da će im novac koji daju Agrokoru jednom biti vraćen.

"Komentirat ćemo to nakon sastanka s predstavnicima Sberbanke koji će biti idući tjedan. Drugi tjedan ćemo razgovarat i sve ćete znati", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gref je kritizirao i Marina Barukčićkojeg je prozvao - nekompetentnim.

"Mislim da nije problem u Ramljaku nego u samom lex agrokoru, da plaćaju dugove stare po vlastitom nahođenju", izjavio je Goranko Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi Hrvatska izdala jamstva za Agrokor to faktično znači da bi se zadužila i ponovno ušla u proceduru prekomjernog deficita što nikako ne želi. Manevarski prostor je smanjen, a ishodi su prilično neizvjesni", izjavio je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi.

U vrijeme pada Vlade Agrokor postaje sve  više poligon za političko prepucavanje, pa bivši ministar policije danas sumnja i u bivše premijere: "U izvršnu vlast RH kroz jedno duže razdoblje koja je očito pogodovala da Todorić postane ovo što jest", poručio je Vlaho Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lex Agrokor iz najvažnijeg ekonomskog  tako postaje prvoklasno političko pitanje.

Za poteze poput pregovora s ruskim bankama ili izmjene lex Agrokora, premijeru će trebati stabilna parlamentarna većina. Plenković pregovora oko sastavljanja parlamentarne većine i to bi mogao biti problem i teška misija, jer većina stranaka koje priželjkuje, odnosno njegovi čelnici mu barem putem tv ekrana šalju odbijenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike