provodi se inspekcija /

Plenković komentirao skandal diplomatkinje u Berlinu: 'Katastrofa i krajnje neprihvatljivo'

Mađarević je na svojem Facebook profilu širila rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi”

18.8.2019.
16:18
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, gdje je bio povodom Trke na prstenac, medijima komentirao slučaj diplomatkinje i ksenofobnih stajališta koje je iznijela na svojem Facebook profilu.

"Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman, op.a.) i ministarstvo dobro reagirali, povukli ju natrag i sada će provući proceduru i detaljnu inspekciju. Ako je došlo do težih posljedica povrede dužnosti i ako je istina da je to sve istina, a kako se meni čini jest, to je katastrofa i krajnje neprihvatljivo. Kad ste na dužnosti, takve stvari se ne rade", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavio je u petak index.hr. 

MVEP se odmah u petak "oštro ogradio" od takvih stavova te je objavio da je djelatnica pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odgode, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

U subotu je ministarstvo dodalo, "potaknuto pojačanim interesom javnosti" da su "diplomati svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše".

MVEP se također "ograđuje od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske". 

Mađarević, prva tajnica veleposlanstva u Berlinu, na svom je Facebook profilu, kako je prenio index.hr, kritizirala  injemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njezine politike prema izbjeglicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je Fenix, iseljenički magazin na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu, objavio da je Mađarević kazala da je njezin profil hakiran.

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu“, rekla je Mađarević u izjavi za taj iseljenički magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je izjavila kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv „onih koji šire neistinu“.

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman koji je donedavno obnašao funkciju veleposlanika u Berlinu.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo