'GOMILA NESPOSOBNIH LJUDI' / Neobičan detalj: Plenković na aktualcu 'ribao' zagrebačku vlast. Istražili smo o čemu se tu radi: 'Očito je...'

Image
Foto: Pixsell

Premijer se obrecnuo na Zagreb i kada je odgovarao na pitanje kada misli objelodaniti što se krije iza afere 'plin za cent'

19.9.2023.
19:24
Pixsell
VOYO logo

Sabor je jesensko zasjedanje započeo burno, aktualcem u kojem su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri odgovarali na čak 39 pitanja saborskih zastupnika.

Očekivano, oporbene zastupnike najviše je zanimala tema 'plin za cent' koja je ostala "visjeti u zraku" tijekom ljetne saborske stanke, a nakon izvanredne sjednice Sabora posvećene upravo toj temi te sazvane na inicijativu predsjednika Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se nije previše obazirao na optužbe oporbenih zastupnika vezano uz HEP. U svakom svom odgovoru podsjećao ih je kako neće dozvoliti da oporba radi jedne pogreške - tako je nazvao aferu - baci u sjenu sve pakete mjera pomoći građanima kao i činjenicu da Zagreb, pored Budimpešte, ima najnižu cijenu plina i struje u Europi upravo zahvaljujući mjerama Vlade.

Nastavio je Plenković na ovu temu bockati i u nastavku saborskog aktualca, ali ne zastupnike nego - Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BURAN AKTUALAC /

Ahmetović se obrušila na Plenkovića: 'Jeste li vi scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac?'; Jandroković: 'Kolegice, laki ste na okidaču!'

Image
BURAN AKTUALAC /

Ahmetović se obrušila na Plenkovića: 'Jeste li vi scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac?'; Jandroković: 'Kolegice, laki ste na okidaču!'

'Koliko volimo Zagreb, bez obzira tko je tu na vlasti…'

"Zagreb je pomognut sa 100 milijuna eura u cijeni energenata, iako u njemu vlada suprotna politička opcija", kazao je tako Plenković u jednom od svojih odgovora zastupnicima.

"Što opcija Možemo! zaista može osim derat se kao da će ih šlagirati, osim što su metropolu pretvorili u jedan zapušten grad? To je skupina i gomila nesposobnih ljudi", poručila je i Majda Burić u jednoj od svojih "povreda poslovnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O vama Pernar najbolje govori", poručio je Ante Deur zastupnicima stranke Možemo!. "Takav HDZ koji nazivate tako, daje vam život i financije, po vama je sve nula."

Premijer se obrecnuo na Zagreb i kada je odgovarao na pitanje kada misli objelodaniti što se krije iza afere 'plin za cent'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradska Plinara Zagreb bi propala, propala!, da nije mjera Vlade. Sve što je dobro i što je spasilo standard građana…kao kule od karata bi popadale jedinice lokalne samouprave da nije bilo mjera Vlade! Ovdje je bila greška, mi ćemo o tome donositi odluke kad mi hoćemo, ne opozicija, ne mediji", kazao je Plenković.

Općeo je premijer i po zastupniku Možemo! odgovarajući na pitanje o financiranju stranaka, koje mu je postavio Krešo Beljak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se vi smijete gospodine Bakić, potpuno bezvezno i cinično kao kad tvrdite da nemate dovoljno da povećate plaće? Umjesto da se smijete sami sebi i kažete: 'Ne zbrajam dobro.' Vi sada bez kompleksa otvarate škole s parama koje je napravila HDZ-ova Vlada."

A kada ga je zastupnik Emil Daus pitao o stanju željezničke infrastrukture, posebno u svojoj rodnoj Istri, Plenković je i opet spomenuo metropolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda netko u Istri misli da smo mi hipercentralizirani, ali ne izostaju konzultacije. Koliko volimo na Zagreb, bez obzira tko je tu na vlasti - o tome ćemo kasnije - toliko volimo i Rijeku", kazao je.

Zbog čega je premijer iskoristio aktualac kako bi 'bockao' Zagreb? Je li to zato što HDZ ovdje nije držao vlast već više od 20 godina?; zbog toga što je Možemo! isturilo Sandru Benčić kao kandidatkinju za premijerku ili su, pak, premijeru 'trn u oku' njezin stranački kolega gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov način upravljanja gradom, komentirao je za Net.hr zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba, Renato Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada je definitivno pomogla…'

"Interesanatno je primijetiti kako je premijer nagazio nekoliko zastupnike Možemo!. Očito se bliže izbori i kampanja je počela", kaže Petek.

Pojašnjava da je HDZ-ova Vlada do sada prilično mirno pratila događanja u Zagrebu. Projektno su, kaže, pratili potrebe grada, još iz dogovora koju su postigli s Milanom Bandićem 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako su financirali nabavku novih tramvaja, autobusa, osigurali sredstva za nadvožnjak na Slavonskoj aveniji. Radi se na projektu obnove Kina Europa, u toj suradnji je otvorena žičara", nabraja Petek napominjući da Vlada "nije oskudijevala financirati potrebe grada, zbog čega su se neki lokalni HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici interno bunili, čemu tolika potpora Tomaševiću, jer HDZ više nije u Zagrebu na vlasti kao što je bio ranije s Bandićem".

"Nesuglasice između Zagreba i Vlade do sada su bile nepoznanica javnosti. Danas čujemo i da je Vlada spasila Gradsku Plinaru od stečaja, a definitivno je pomogla i Plinari i ZET-u subvencijom kao i Vodoopskrbi i odvodnji subvencijom električne energije, zbog čega te usluge u Zagrebu nisu poskupile", podsjeća Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na očito drugačiju suradnju HDZ-a i Možemo! u predizbornim kampanjama koje slijede, nastavlja, bit će zanimljivo vidjeti daljnju dinamiku financiranja projekata u Zagrebu.

"To će se prvenstveno ogledati u izgradnji škola, ali i rješavanju problema Dinamovog stadiona koji se rješava tripatitno - Vlada mora riješiti problem nastao s Crkvom, a Grad ući u projekt davanjem svoje imovine u koncesiju. S druge starne, kako znamo da Hrvatskim nogometnim savezom drma HDZ, pitanje je hoće li se zbog toga sada Tomašević željeti izvući iz tog projekta, pravdajući se time da nije došlo do demokratizacija Dinama", promišlja Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Tomaševićev košarkaški izlet postao viralni hit. Utječu li sportski neuspjesi na političke uspjehe?

Neka nova dinamika

Ukratko, možemo očekivati novu dinamiku u odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Benčić je, kaže Petek, bila jedina zastupnica stranke koja je u zadnje dvije godine direktno kritizirala premijera, dok je Tomašević tu temu potpuno izbjegavao. Držao se po strani čak i kada je Plenković morao smjenjivati vlastite ministre zbog afera te nije upućivao kritike na račun Vlade i premijera.

"Do sada su očito surađivali na obostrano zadovoljstvo: Tomašević je mogao pokazati da realizira neke projekte u suradnji s Vladom, a Vlada će i dalje moći govoriti da - bez obzira tko upravlja Zagrebom - obilno financira i rješava zagrebačke probleme i potrebe Zagrepčana", kaže Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako se Plenkovićeva potpora Tomaševiću mogla vidjeti i u tome što je održavao njegovu i popularnost stranke Možemo! na uštrb oporavka SDP-a.

"Tomaševićevo odugovlačenje oko odluke, hoće li se ići u koaliciju i time pokušati ozbiljno uzdrmati HDZ u HDZ-u je blagonaklono promatrano jer im to - i odluka da svaka stranka ide samostalno - ide u korist na budućim parlamentarnim izborima", zaključuje zastupnik Renato Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Zastupnici spremni za novi aktualac, premijer dolazi s teretom afere Barbarića i ministara

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo