DRUGA VREMENA / Plenković ipak nije lagao: Ovako je SDP o odlasku u mirovinu sa 67 godina govorio dok je bio na vlasti!

Image
Foto: Pixsell

Premijer je u pravdanju poteza ministra Pavića rekao jednu laž, ali i jednu istinu

28.4.2019.
17:00
Pixsell
VOYO logo
Image

Evo kako SDP razmišlja dok nije na vlasti: Potpisana peticija protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

Image

Evo kako SDP razmišlja dok nije na vlasti: Potpisana peticija protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

Sindikalna inicijativa "67 je previše" započela je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina i vladajućima to nije ni najmanje dobro sjelo, što nije teško shvatiti, a kao opravdanje za odluku koju bi građani mogli propitivati kroz referendum, naveli su poteze bivše vlasti.

"Pomicanje dobne granice na 67 godina za odlazak u mirovinu postoji iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove vlade. Tada ovi sindikalni čelnici nisu pokrenuli referendum i prikupljanje potpisa. Očito su s time bili zadovoljni", komentirao je premijer Andrej Plenković inicijativu pa izrekao polovičnu istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili polovičnu laž.

Naime, istina jest da se SDP-ova vlada odlučila pomaknuti granicu za mirovinu i najveći zagovaratelj za to bio je njen ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. No, nije istina da sindikalni čelnici nisu prijetili referendumom, odnosno, reakcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mirovinski i zdravstveni sustav pripadaju samim temeljima socijalne države, države uopće i sve promjene koje se u njima rade nose i kratkoročne i dugoročne posljedice za građane. Zbog toga te promjene moraju biti društveno raspravljene i duboko promišljene", u otvorenom pismu Nezavisni hrvatski sindikati obratili su se tadašnjem ministru.

Svejedno, on nije odstupao i nastavio je "gurati" odluku o duljem radnom vijeku. Što su u samom začetku njegovi stranački kolege i koalicijski partneri podupirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi rođeni 1964. godine i kasnije u punu će starosnu mirovinu sa 67 godina. Mi smo zemlja koja stari i s druge strane ulazimo u tržište rada puno kasnije, produžuje nam se životni vijek. Europske su zemlje sve produžile vijek za odlazak u mirovinu, to moramo i mi napraviti", izjavio je Mrsić u jeku pokušaja da uvede promjenu.

Ipak, nakon negativnih reakcija njegovi su stranački kolege i koalicijski partneri "okrenuli ploču". Tadašnji premijer Zoran Milanović s krajem 2013. davao je podršku Mirandu Mrsiću, da bi u lipnju 2014. otvoreno rekao da bi odlazak sa 67 godina u mirovinu značio da će neki raditi do smrti. Istu je priču imao i Ivo Josipović, u ono vrijeme hrvatski predsjednik. No, treba znati da je 2014. bila godina kampanje za predsjedničke izbore i uvertira u kampanju za parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god bilo, Mrsić je postavio temelje za ono što njegov nasljednik Marko Pavić pokušava izvesti. No, neistina je da revolt nije postojao i u ono vrijeme, kako tvrdi premijer Plenković. Samo je tadašnja vlast na vrijeme "stisnula kočnicu" i potrebe za eventualnim referendumom nije bilo. A sad se on čini kao jedini način sprečavanja produljenja radnog vijeka na 67 godina i Vladi preostaje vidjeti kako narod "diše". Ukoliko referendum ne prođe, bit će joj to dobar znak uoči predsjedničkih, lokalnih i parlamentarnih izbora, ali ako prođe... Ne bi čudilo da Plenković ostavi Pavića na vjetrometini kao onomad Milanović Mrsića.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo