'SVE JE ISTO KAO SINOĆ' / Plenković obišao razrušenu Baniju pa komentirao Tomaševićeva poskupljenja: 'Dali smo im apsolutnu podršku, neka dobro promisle što rade'

Posjet će završiti obilaskom gradilišta autoceste Zagreb – Sisak (Selsko polje)

29.11.2022.
8:31
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Sisačko-moslavačku županiju gdje je održao radni sastanak s članovima Vlade o tijeku obnove u županiji.

"Dobili smo cjelovitu sliku niza aktivnosti. Došli smo ohrabriti sve aktere uključene u proces obnove i potaknuti da se dinamika ubrza kako bi se pomoglo nastradalim građanima čije su kuće i stanovi oštećeni", rekao je Plenković. Rekao je da će za postojeće centre biti uloženo 330 milijuna kuna te da su u planu tri nova centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posjetili smo gradilište osam stambenih zgrada sa 128 stanova koji će biti gotovi do ljeta ove godine. To je važan projekt u koji će se useliti stradalnici od potresa. Sada ćemo otići u Sisak susresti se s biskupom Košićem te posjetiti Srednju tehničku školu te gradilište autoceste", rekao je premijer.

Podsjetio je da je dodijeljeno 20 ugovora vrijednih 20 milijuna kuna na području županije te 13 milijuna na nerazvrstane ceste i projekt Zaželi vrijedan 6,2 milijuna kuna za zapošljavanje 127 žena na ovom području. "Dogovorili smo da nađemo sredstva za sve projekte Zaželi čak i povrh onoga što je predviđeno", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE DAJTE SMIJEŠNA I SULUDA OBEĆANJA' /

Oporba žestoko kritizirala vladajuće: 'Država bi gradila stadion privatnom klubu, a Banovina i Zagreb stoje neobnovljeni'

Image
'NE DAJTE SMIJEŠNA I SULUDA OBEĆANJA' /

Oporba žestoko kritizirala vladajuće: 'Država bi gradila stadion privatnom klubu, a Banovina i Zagreb stoje neobnovljeni'

Naglasak na samoobnovi

"Što se tiče obnove, tri su naglaska: interventne mjere koje se već dvije godine rade za područje Banovine - investicije u potpore od hrane, naknada, plaćanje energenata, besplatan prijevoz - ukupne investicije milijardu i 800 milijuna kuna. Stali smo sto posto iza onih koji su ostali unesrećeni", rekao je Plenković. "Pozitivne su i brze sve aktivnosti koje se odnose na nekonstrukcijsku obnovu - dovršeno je 5000 kuća, dio ljudi živi normalno kao prije potresa. Sada se dodatno radi na ubrzanju konstrukcijske obnove i izgradnji zamjenskih kuća. Još se radi šest stambenih zgrada i ubrzava administrativna procedura obrade zahtjeva i raspisivanja natječaja javne nabave", dodao je.

"Stavit ćemo naglasak na izvođenje koncepta samoobnove. Treći aspekt, izuzetno dobar, je obnova zdravstvene, obrazovne i prometne infrastrukture - tu mislim na ukupne investicije i obnovljene objekte, ne samo na autocestu. Poseban oblik potpore ima grad Petrinja", rekao je te dodao: "Država će napraviti ono što je obećala uz mobilizaciju sredstava. Dobro je da će se sredstva iz EU fonda solidarnosti iskoristiti na vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuka ukrajinskih vojnika

"Sve je isto kao i sinoć", rekao je Premijer na pitanje novinara o obuci ukrajinskih vojnika. "Znam da će parlamentarna većina biti za, a na oporbi je da promisli i donese svoju obuku."

Na pitanje, što ako obuka ne prođe u Saboru, rekao je: "Imamo tri oblika sudjelovanja u EU misiji za vojnu pomoć Ukrajini koja traje minimalno dvije godine: prema prijedlogu glavnoga stožera Oružanih snaga imamo tri oblika sudjelovanja - u zapovjednoj strukturi misije, drugo da naši instruktori odu u Poljsku i Njemačku gdje se velik dio misije odvija i treće, da se primi sto ukrajinskih vojnika i da se u Hrvatskoj odvija obuka. Rasprava će biti sutra tijekom zasjedanja Sabora, a onda će odlučiti što žele", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O poskupljenju vode u Zagrebu

Rekao je da nije znao ništa o poskupljenju vode u Zagrebu. "Dali smo apsolutnu podršku. Limitirali smo cijenu struje. Svatko za račune plaća tri do pet puta jeftinije nego tržišno. Ako smo to dali i gradu Zagrebu, da ima povoljnije okolnosti nego inače, onda su to sada političke odgovornosti onih koji su dobili povjerenje Zagrepčana - neka dobro promisle što rade", rekao je Plenković.

Plenković će u Sisku obići gradilište Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak, te se u 12 sati susresti sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, s kojim će obići radove na obnovi Katedrale Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet će završiti obilaskom gradilišta autoceste Zagreb – Sisak (Selsko polje).

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo