Veliki uspjeh za Hrvatsku / Plenković čestitao Pejčinović Burić, ali i poručio: 'To glasovanje i povjerenje obvezuje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Obraćanje premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić

27.6.2019.
15:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Povodom izbora potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, dali su izjavu za medije u Banskim dvorima.

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama", rekla je Pejčinović Burić.

Čestitka Andreja Plenkovića

"Velike čestitke, osobno i u ime cijele Vlade. Ovo je najveći politički i diplomatski uspjeh Republike Hrvatske u sada skoro već tri desetljeća naše samostalnosti. Kada je riječ o kandidaturama za najveće izvršne dužnosti u međunarodnim organizacijama. Marija i ja smo razgovarali o ovoj kandidaturi krajem siječnja. Smatrali smo da je činjenica da je Hrvatske imala sjajno predsjedanje Odborom ministara. Godine 2018. ostavila je sjajan dojam i na zastupnike u parlamentarnoj skupštini i na predstojnike država u odboru ministara, sa našim aktivnostima i sa našim programom koji je imao četiri bitne točke: bolja suradnja s lokalnom i područnom samoupravom, borba protiv korupcije, zaštita prava manjina, stavljanje naglaska na kulturnu baštinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ono po čemu je Hrvatska prepoznata u ovoj organizaciji. Sve je bilo jako dobro primljeno. Meni je žao da možda medijski odjek cijelog tog angažmana nije bio veći. No, ono što smo osjetili, imamo dobar feedback zastupnika i tada smo počeli o tome razmišljati u prvim inicijalnim okvirima. Odluku smo donjeli kada smo shvatili da je to jedna izvrsna prilika, da Hrvatska u međunarodnoj zajednici ima jedan jako dobar položaj, da smo 23 godine u Vijeću Europe. Smatrali smo da Marija sa svojim političkim profilom, sa svojim profesionalnim angažmanom, sa svojom predanošću europskim temama, još je uvijek u punoj snazi i mlada, i uz to s obzirom da je poliglot, nije bilo elementa u njenim dosadašnjim postignućima koji bi nam dao za pravo da se ne kandidiramo. 

Ušli smo u kandidaturu kada je bilo još troje kandidata uz Mariju, svi redom vrlo ugledni političari, u takvim okolnostima, Marija je najprije ušla u drugi krug. Već taj signal nam je bio znak optimizma. Ključni trenutak koji je bio jučer gdje je rezultat bio 159 naprema 105 glasova govori zaista o ogromnom povjerenju kojeg je nova glavna tajnica Vijeća Europe dobila od zastuopnika u parlamentajnoj skupštini. To glasovanje i povjerenje obvezuje, naravno da ovaj mandat koji će uslijediti, predstavlja veliki profesionalni i politički i svaki drugi izazov, ali hrvatsku pozicionira na razini međunarodnih organizacija na onaj stupanj na kojem mi još nismo bili", kazao je Plenković i još jednom je čestitao Pejčinović Burić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćanje Pejčinović Burić

"Premijer Plenković je objasnio kako je izgledao početak ove ideje. Dakle, bili smo svi prvo jako zauzeti hrvatskim predsjedanjem Odborom ministara koji je završio krajem prošle godine. U to smo vrijeme svi glavnu energiju ulagali u novo predsjedanje Vijećem Europske unije. Stoga iskreno rečeno, bez obzira na ove odlične reference da idemo u ovu kandidaturu, bili smo više skoncentrirani na posao koji nas je čekao kod kuće.

Međutim, nakon ovakve analize i zapravo kao u svemu, nije uvijek ista prilika, dakle ovo je bila prilika sada, i mislim da je dobro da smo tako i odlučili. U tom smislu bi zaista htjela zahvaliti premijeru Plenkoviću i na inicijativi i na povjerenju i na nominaciji jer ne može se nominirati osoba sama. Formalno, nominaciju mora podnijeti država članica po preferenci naravno iz država iz koje kandidat dolazi. Zahvaljujem na tom povjerenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šest mjeseci mogu reći da je to povjerenje bilo dobro usmjereno. Put do ovog jučerašnjeg glasovanja je bio dosta kompliciran. Činjenica da sam došla u drugi krug pokazao mi je da je to bio pravi put za kandidaturu. To mi je dalo veliku snagu. Kada je nazvao glavni tajnik parlamentarne skupštine i rekao imamo novu glavnu tajnicu, prolomio se urnebesni izraz zadovoljstva svih nas koji smo bili tamo. Nevjerojatno je da je zaista u jednoj utakmici koja je vođena po jednim velikim fair playom, pokazuju da je Vijeće Europe sazrelo.

Meni je i velika odgovornost i velika čast da sam dobila 159 glasova, ako gledate brojke kako stoje političke obitelji unutar Vijeća Europe - dakle maksimalno 334 glasa (a nisu svi glasali), ono što me obvezuje i istodobno učvršćuje moju poziciju je činjenica da sam dobila gotovo dvije trećine i da glasovi dolaze i iz drugih političkih obitelji. To znači da je potpora zaista velika", istaknula je Pejčinović Burić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknula se i tema kojima će se baviti na novom radnom mjestu, a posebno se osvrnula na prava žena i na ranjive skupine. U to namjerava uložiti veliku energiju, pogotovo da se počne osvješćivati o tim problemima. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo