PLAĆE U HRVATSKOJ U DVIJE GODINE PORASLE 10 POSTO: / Ali, to je i dalje niže od rasta u većini tranzicijskih zemalja

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Veće bruto plaće od Hrvatske imaju Slovenija, Estonija i Češka, a granicu od tisuću eura bruto, prema podacima za 2018 godinu, preskočile su Poljska, Mađarska,

26.8.2019.
10:18
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Masovni odlazak hrvatskih građana u inozemstvo potaknuo je dva ozbiljna procesa na tržištu rada, jedan je da je došlo do rasta plaća, a drugi da se tržište znatnije otvorilo starijim radnicima, piše u ponedjeljak Večernji list.

Prosječne se plaće kreću oko 6500 kuna neto, s tim što Zagrepčani zarađuju oko tisuću kuna više, stanovnici siromašnijih županija u prosjeku oko tisuću kuna manje. No svaki drugi zaposleni plaćen je manje od 5595 kuna, a svaki četvrti donosi kući manje od 4252 kune, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak rasta plaća poklapa se sa završetkom recesije i početkom oporavka 2014. godine, ali Zvonimir Savić, analitičar Hrvatske gospodarske komore, upozorava da je rast plaća u Hrvatskoj, osobito u posljednjim godinama, niži od rasta koji bilježi većina tranzicijskih zemalja.

Veće bruto plaće od Hrvatske imaju Slovenija, Estonija i Češka, a granicu od tisuću eura bruto, prema podacima za 2018 godinu, preskočile su Poljska, Mađarska, Slovačka i Latvija koje nam pušu za vratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunji u dvije godine povećali plaće za 54 posto!

Većina tranzicijskih zemalja suočila se s ozbiljnim migracijama na koje je Rumunjska, primjerice, odgovorila povećanjem plaća za nadrealnih 54 posto u dvije godine te se i ona približila iznosu od tisuću eura. Rumunji su najviše povećali plaće liječnika pa sad i hrvatski zdravstveni sindikati traže više nego što je Vlada namijenila javnom sektoru.

U posljednjih godinu dana, od značajnijih djelatnosti i sektora, najbrži rast plaća - oko pet posto - zabilježen je upravo u zdravstvu, gdje je puno prekovremenih sati i prosječna plaća iznosi 8413 kuna, trgovini, proizvodnji namještaja, proizvodnji tekstila te financijskom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerađivačka je industrija povećala plaće oko dva posto, prehrambena industrija oko jedan posto, dok su u farmaciji (gdje su plaće znatno iznad prosjeka i blizu su 10 tisuća kuna neto) te opskrbi plinom i električnom energijom primanja smanjena dva posto. Najveći pad plaća na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava te niskogradnji - oko pet posto, piše Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo