Odgovor sindikatima / Plaćen štrajk ili ne? Sudska zabrana štrajka? Aladrović: 'Sve će biti riješeno idući tjedan'

Sindikati točno znaju koliko imaju, a koliko zaslužuju

20.10.2019.
18:36
VOYO logo

Uoči drugog tjedna štrajka u školama i odluke sindikata da ne pristaju na kompromise, već traže isključivo promjenu koeficijenta složenosti poslova, Vlada pokreće novi potez. 

U Banskim su dvorima odlučili angažirati neovisne stručnjake koji bi analizirali koeficijente složenosti poslova u državnim i javnim službama. Dio je to i predizbornog obećanja jer bi to vodilo i najavljenom zakonu o plaćama i vrednovanju učinjenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati točno znaju koliko imaju, a koliko zaslužuju. S izračunima željenih koeficijenata stigli su prošli tjedan pred Vladu, no ona će ipak za tu procjenu angažirati konzultantsku tvrtku.

"Nismo razgovarali ni o novcu ni o tome tko bi to mogao raditi, ali definitivno će to biti javni natječaj na koji će se moći javiti svatko tko ima reference. Mi tu ne prefereiramo apsolutno nikoga, ali ono što želimo je izraditi jedan kvalitetan dokument koji će napraviti pravu analizu stanja", rekao je , ministar rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

Povećanje osnovice za 6,12 posto koje je premijer ponudio svim državnim i javnim službenicima ne rješava njihovu nepravdu, tvrde školski sindikati pa su Vladi poslali grafikone koji to i dokazuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječni koeficijent učitelja i nastavnika je 1,325 dok socijalni radnici ili njihovi kolege u visokom obrazovanju imaju oko 1,4. Povećanjem osnovice za 6,12 posto svima, osnovne i srednje škole i dalje zaostaju za onoliko koliko su i tražili u koeficijentu - 6,11 posto.

No tu nije kraj sindikalnim zahtjevima. Umjesto ponuđenih 6,12 posto osnovice, tražit će, najavljuju, da ona bude uvećana za 18 posto, što bi proračun stajalo više od pet milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović pak poručuje: "To nije realno".

No sve će prije razmotriti konzultantska tvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako kažemo da ćemo napraviti analizu svakog radnog mjesta do toga da, ne samo kad govorimo o složenosti, nego i o broju izvršitelja koji su potrebni za određene poslove, naravno da se tu može otvoriti pitanje nekih radnih mjesta", rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović. 

Vlada trenutno ima tri opcije, kaže ministar Aladrović: "Možemo tražiti od Suda zabranu štrajka, možemo jednostrano donijeti odluku o zabrani štrajka, a možemo ne učiniti ništa. Sve će biti riješeno u idućem tjednu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što im se tu najviše isplati, odlučit će sljedećih dana. U međuvremenu im slijedi mirenje sa sindikatom visokog obrazovanja, a ne prođe li dobro, od četvrtka predavanja neće biti ni na fakultetima.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo