ŠTO HRVATI MISLE O UVOĐENJU EURA: /

'Ja kao privatnik ću podignuti cijene i zaokružiti na više, a plaće neću podizati'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Velika većina ispitanika, njih 74 posto, smatra da je uvođenje eura u Hrvatskoj 2020.

9.11.2017.
13:56
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ispitanike najviše brine inflacija, ali i kako će se uvođenje eura odraziti na građane koji imaju kredite u kunama.

Da je uvođenje eura 2020. dobra odluka od koje će svi profitirati smatra tek 15 posto ispitanika, za koje je glavna prednost u tome što ljudi neće gubiti novac na konverziji i tečajnoj razlici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za šest posto ispitanika je svejedno je li riječ o dobroj ili lošoj odluci, dok njih pet posto priznaje kako ne znaju ništa o toj temi.

Direktor portala MojPosao Igor Žonja kaže kako je s obzirom na rezultate ankete jasno da građanima treba objasniti koje su prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura. Treba pripremiti i sve ostale mehanizme implementacije koji su nužni kod takvih promjena, kako bismo stvorili vrijednost za sve nas i kako bi takva promjena bila više pozitivna nego negativna, rekao je Žonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SCENARIJ OD KOJEG HRVATI STRAHUJU: Hoćemo li dobiti europske cijene, a zadržati – hrvatske plaće?

Odgovori ispitanika

"Imamo visoke cijene, ponekad i veće nego u EU-u, PDV od 25 posto. Uz katastrofalno mala primanja i tako visoke cijene, uvođenje eura samo će pogoršati i ovako tešku situaciju", kaže jedan od ispitanika. Drugi dodaje: "Pretvorba kune u euro neće biti realna, kao što nije bilo niti u slučaju njemačke marke u euro", dok se jedan od ispitanika pita hoćemo li pretvaranjem kune u euro dobiti i europske plaće.

"Uvođenjem eura gubimo kontrolu nad monetarnim sustavom. Ja kao privatni poduzetnik ću podignuti cijene i zaokružiti na više, a plaće neću podizati", priznaje jedan ispitanik.

TREBA LI HRVATSKA UVESTI EURO? Četiri su kriterija koja moramo ispuniti, Vujčić smatra da je vrijedno rizika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako bi uvođenje eura moglo imati dosta neželjenih efekata, učlanjenjem u EU obvezali smo se na uvođenje eura kao službene valute. Smatram da bi to dugoročno moglo imati pozitivne učinke na gospodarstvo i standard“, kaže jedan ispitanik, dok drugi dodaje da se ionako već sve obračunava u euru.

"Kao da se nas pita hoćemo li ili nećemo. Barem ćemo moći pokazati crno na bijelo smiješne plaće koje ćemo dobiti u eurima“, kaže jedan od ispitanika, kojem je svejedno hoće li Hrvatska uvesti euro 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo