ČITANJE S RAZUMIJEVANJEM / Što točno piše u pismu Europske komisije? Odgoda ili ne, vrlo lako je moguće da će Hrvatska ostati bez milijardi

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako iz Vlade tvrde kako nije riječ o odbijenici, iz pisma koje im je stiglo iz Europske komisije se jasno vidi da se produljenje roka ne predviđa

14.1.2022.
8:42
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Kako se ranije najavljivalo, jučer se pojavila i neslužbena informacija kako je Europska komisija odbila Hrvatskoj produljiti rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti.

Drugim riječima, EK ne dopušta ni razmatranje produljenja roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada nam je novac isplaćen. Rok iza iskorištavanje ovih europskih milijardi za obnovu nakon potresa ističe 17. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je objavio citate iz pisma Europske komisije upućenog Vladi iz kojih je jasno da Hrvatska ne može dobiti produljenje roka za trošenje 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti.

Što točno piše?

"Razjašnjeno je da Uredba o Fondu solidarnosti EU-a ne predviđa produljenje roka od 18 mjeseci za provedbu, a moji kolege su objasnili da su troškovi od prvog nastanka štete nastale kao posljedica izvornog događaja u ožujku 2020. prihvatljivi. S obzirom na njegov ograničen iznos i vremenski okvir, Fond solidarnosti EU-a bi se trebao koristiti za hitne slučajeve sanacije, dok su druga sredstva primjerenija za značajniju i dugoročnu obnovu", stoji u pismu Komisije kojeg potpisuje Sofia Alves iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku EK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo pismo je težak udarac za premijera Andreja Plenkovića koji je javno u više navrata govorio kako neće biti problema oko produljenja roka za korištenje tih sredstava.

"Mislim da je već tražena odgoda. Svi natječaji već su bili vani, ali tako velika šteta i obnova koja slijedi zahtijevaju obimnu pripremu. Razmjeri šteta su golemi i nije problem nazvati predsjednicu Europske komisije i tražiti da se rokovi prolongiraju", rekao je tada Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DA RAZJASNIMO NEDOUMICE...' /

Horvat pojasnio pristiglo pismo iz Bruxellesa: 'Nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda'

Image
'DA RAZJASNIMO NEDOUMICE...' /

Horvat pojasnio pristiglo pismo iz Bruxellesa: 'Nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda'

Ministri vrte 'drugu priču'

Unatoč tome, njegovi ministri Nina Obuljen Koržinek, Davor Božinović i Darko Horvat tvrde da nitko od Komisije nije tražio odgodu niti je ovaj dopis odbijenica.

Kao što su i rekli iz Vlade, ovo pismo se nadovezuje na treći sastanak o obnovi nakon potresa u Hrvatskoj, održanom 16. prosinca prošle godine, između Vlade i Komisije. Alves, koja je ravnateljica za izgradnju administrativnih kapaciteta i provedbu programa II, Vladi predlaže određene daljnje korake, o kojima je bilo riječi na tom sastanku. Pismo je upućeno ministrima Darku Horvatu, Nini Obuljen Koržinek, Nataši Tramišak te državnim tajnicima u Ministarstvu graditeljstva te Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija, između ostalog, od Vlade traži akcijski plan za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti koji sadrži informacije o dosad isplaćenim sredstvima, plan za daljnju raspodjelu sredstava do roka i mjere za otklanjanje potencijalnih teškoća.

Navode da bi bilo idealno da taj plan dobiju do sredine ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo