Preživjeli katapultiranje / Piloti o kojima priča cijela zemlja: Obojica su primili medalju. Jednom se motor već ugasio

Image
Foto: DVD Voćin/Igor Kralj-PIXSELL

Nakon što je danas avion na području Virovitičko-podravske županije pao, jedan pilot je sam izašao iz šume, a za drugim je trajala potraga, ali je završena kada ga je locirao vojni helikopter

6.12.2022.
22:15
DVD Voćin/Igor Kralj-PIXSELL
VOYO logo

Piloti koji su katapultirani netom prije pada u blizini Voćina su pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan, javio je Večernji list.

Piloti su ozlijeđeni, te se trenutno nalaze u bolnici na daljnjim pretragama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pilot Eskadrile borbenih aviona Ivan Lukan, 2017. godine odlikovan je medaljom 'Iznimni pothvat'. On je 15. ožujka letio MiG-om 21 iznad Brodsko-posavske županije kada mu se u jednom trenutku ugasio motor. Lukan je uspio ponovno upaliti motor i sletjeti u 91. zračnu bazu na Plesu. Bojnik Ivan Lukan, rodom je iz Zagreba. Školovanje je počeo 1998., a diplomirao je 2003. kao pripadnik 7. naraštaja vojnih pilota.

Image
o stanju zrakoplovstva /

Bivši zapovjednik HRZ-a: 'Koliko dugo letimo MiG-ovima, nije ih previše ni palo'

Image
o stanju zrakoplovstva /

Bivši zapovjednik HRZ-a: 'Koliko dugo letimo MiG-ovima, nije ih previše ni palo'

Tadašnji predsjednik Stipe Mesić dodijeli je 2008. godine pukovniku Zvonimiru Milatoviću istu medalju, nakon mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila na zrakoplovu MiG-21. U obrazloženju se navodi da je medalju zaslužio za iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milatović je zbog toga dobio i nagradu Ponos Hrvatske 2009. godine. Mitrović se 2013. godine u motor njegova MIG-a zaletjela ptica. Milatović je uspio prizemljiti MiG, jurio je po pisti u Velikoj Gorici te je avion na kraju uspio zaustaviti na livadi.

Lukan je 2018. godine sudjelovao na zajedničkoj vježbi s britanskim pilotima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno sam ponosan jer smo za vrijeme ove vježbe vidjeli kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih pilota – tehnika. To znači da ljudi, odnosno naši piloti te način na koji se obučavamo u svjetlu su nabavke višenamjenskog borbenog aviona - rekao je tada Lukan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo