SREĆOM NITKO NIJE STRADAO /

Pijavica protutnjala Dubrovnikom: Oštetila krov zračne luke, čupala reklamne panoe, dizala aute u zrak

Pijavice u Dubrovniku nisu rijetkost, posebice u proljeće i jesen

27.11.2018.
21:01
VOYO logo

Formirala se na moru, pa preko konavoskih stijena krenula u svoj razorni izlet do dubrovačke zračne luke.

"To je bilo iznenada, trajalo je nekih tri sekunde, vidio sam da je auto letio u zrak, diglo  se jedno dva metra i spustilo se dolje", kaže Mato Lobro, zaposlenik Zračne luke Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pijavica je počupala reklamne panoe zajedno sa njihovim betonskim temeljima. Oštetila je krov zračne luke. Porazbacala više vozila na parkingu.

"Pa velika je šteta na autima jer prilično je bio jak udarac, podigla je auto u zrak i auto se spustilo, od sile limarijski je auto poprilično stradalo, nije u voznom stanju", kaže Marko Vušić, voditelj renta a car-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pijavica je prošla u roku tih nekakvih 30 sekundi preko područja aerodroma i nije bilo u tom trenutku operacija tako da nije bilo utjecaja na zračni promet, promet je tekao redovno", priča Tomislav Macan, direktor tehnike Zračna luka Dubrovnik.

I što je najvažnije nitko nije ozlijeđen. Pijavice u Dubrovniku nisu rijetkost, posebice u proljeće i jesen, kada je vrijeme nestabilno.

"Velika većina pijavica se pri samom dodiru sa kopnom  nestane, razbija se, u malom postotku slučajeva pijavica s mora nastavi na kopno , tu se najčešće radi o tornadičnim pijavicama ili malim tornadima koji nastaju iz grmljavinskih oblaka", kaže Boris Bašić, Storm Chasers Dubrovnik.

Baš takva je u posjeti bila zračnoj luci, a znalo ju se sresti i na Stradunu. Grmljavinski oblaci, toplo more, hladan zrak česti su sastojci za formiranje pijavice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nju naravno nikad ne možemo sa sigurnošću prognozirati , ali u nekim uvjetima možemo reći da je velika vjerojatnost da se tako nešto dogodi", kaže Boris Bašić.

A kad je ugledate, bez dugog razmišljanja, sklonite joj se s puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo