podržao studente ffzg-a / Petrina: 'Nezamislivo je da Crkva danas spaja filozofiju sa svojim učenjem, a spaljivala je filozofe'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina podržao je studente Filozofskog fakulteta koji se protive spajanju s Katoličko bogoslovnim fakultetom

7.4.2016.
9:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručili kako se protive suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom upozoravajući kako takva 'integracija' vodi klerikalizaciji obrazovanja, ali i naglašavajući manjkavosti provedbe takvog 'udruživanja', nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina izrazio je podršku plenumu FFZG-a. 

Image
kontra klerikalizacije obrazovanja /

Plenum Filozofskog fakulteta odlučno kazao 'protiv' ugovoru o suradnji s KBF-om

Image
kontra klerikalizacije obrazovanja /

Plenum Filozofskog fakulteta odlučno kazao 'protiv' ugovoru o suradnji s KBF-om

"Ovim putem želim naglasiti kako se potpuno slažem, ja i članovi moje liste te dajemo studentima punu podršku. Nezamislivo mi je da se ova dva fakulteta spoje, iz više razloga. Bitan razlog je 'upad' na ovaj fakultet", napisao je Facebook stranici Nezavisna lista Stipe Petrine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju potporu izrazio je tekstom 'Bogu božje, caru carevo, Filozofski filozofiji, Katolički fakultet Crkvi' na službenim stranicama svoje nezavisne liste.

"Studenti filozofije na ovaj fakultet dolaze preko jako teških prijemnih ispita za koje je potrebno veliko znanje i vještine. Dok primjerice za ovaj drugi, 'upada' se po preporuci župnika, biskupa i drugih osoba u Crkvi", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako, spajanjem ovih dvaju fakulteta, diploma bi po tome nekom razmišljanju trebala biti isto vrijedeća što nije nikako potrebna uzimajući u obzir zvanje i sadržajnost jednog i drugog. Prilikom zaposlenja, student koji završi Filozofski, posao neće dobiti na osnovu preporuke Crkve, nego preko natječaja koji je itekako zahtjevan i težak, a vidimo omjer zaposlenih u jednom i drugom zvanju. Nezamislivo je da Crkva danas spaja filozofiju sa svojim učenjem, a sjetimo se samo veljače daleke 1600. godine kada je upravo Crkva dala na lomaču spaliti istaknutog filozofa, matematičara i  astronoma, talijana Giordana Bruna. Bruno je zbog svojih ideja o heliocentrizmu, beskrajnom svemiru i strukturi atoma 'smetao' Crkvi te je za to platio životom", upozorava Petrina.

"Napominjem, ali predlažem i da se Hrvatska biskupska konferencija sjeti što je Isus govorio u hramu, 'Bogu božje, caru carevo', te da to isto napokon počnu provoditi u djelo te se približe onoj Crkvi koju je Isus propovijedao", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo