RTL Danas /

Peti odjel, Centar za dijagnostiku, tu će prvo doći Horvatinčić u zatvor. Rekao nam je da se vidimo tamo 14. srpnja

Za taj mu se slučaj sudilo čak tri puta, nakon čega je osuđen na 4 godine i 10 mjeseci. Sad je sve gotovo, mora u zatvor

7.7.2021.
19:45
VOYO logo

Za točno sedam dana Tomo Horvatinčić trebao bi krenuti služiti kaznu u istražnom zatvoru Remetinec jer je prije 10 godina svojom brodicom usmrtio talijanski bračni par. 

I dok je zbog bolesti nekoliko puta odgađao služenje kazne, Ivana Ivanda Rožić istražila je koliko Onkoloških bolesnika ima u zatvorskom sustavu i kako izgleda njihovo liječenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti odjel. Centar za dijagnostiku. Ovo je mjesto gdje će prvo doći Tomo Horvatinčić. Mjesec dana proći će sva promatranja, a onda će pasti odluka gdje će služiti zatvorsku kaznu. 

U kratkoj poruci jutros je za RTL poručio: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na terapiji sam. Pripremam se za izdržavanje kazne. Vidimo se 14. 7. pred Remetincem. Hvala na razumijevanju."

Image
Za RTL Danas /

Horvatinčićev odvjetnik: 'Jako mu je žao što se to dogodilo, on se budi i liježe s tom tragedijom, pomogao je toj djeci'

Image
Za RTL Danas /

Horvatinčićev odvjetnik: 'Jako mu je žao što se to dogodilo, on se budi i liježe s tom tragedijom, pomogao je toj djeci'

U Hrvatskoj postoji 6 kaznionica, 14 zatvora, 2 odgojna zavoda i zatvorska bolnica. Gdje će služiti kaznu još se ne zna. Ukoliko mu je potrebna fizikalna terapija, neke veće kaznionice to čak i imaju. 

"Ukoliko se radi o težim oboljenjima onda ih se na prijedlog liječnika upućuje u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, ukoliko se u zatvorskoj bolnici ne može pružiti adekvatna skrb, onda se takve osobe upućuju u ustanove javnog zdravstva", objasnio je za RTL Danas Zvonimir Penić, načelnik sektora tretmana, uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Nije jedini onkološki pacijent

Tomo Horvatinčić neće biti jedini onkološki pacijent iza rešetaka, kako se to do sada smatralo. Samo u zatvorskoj bolnici trenutačno se nalazi 95 osoba lišenih slobode. Teže bolesno je njih 9, od čega su 2 onkološka bolesnika. Iz zatvorskog sustava poručuju, zatvorenici imaju svu potrebnu zdravstvenu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penić kaže:

"Sve ono što se može pružiti u kaznenim tijelima, kaznionicama i zatvorima, to je opća medicina, specijalistička skrb, govorimo o psihijatrijskoj skrbi i dentalna medicina. Sve ono ostalo za što ne postoje odgovarajući uvjeti, odrađujemo s ustanovama javnog zdravstva s kojima imamo odličnu suradnju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da zakon ne vrijedi za sve isto, upozorava i prometna struka. Dok se Tomo Horvatinčić dvije godine pravdao sinkopom i lošim zdravstvenim stanjem, neki su također bolesni također završili iza rešetaka.

77godišnja Štefanija Lindić koja je vozila 30 kilometara na sat, ali nepažnjom usmrtila šestogodišnjeg dječaka, u ženskom zatvoru u Požegi već gotovo dvije godine služi svoju kaznu. 

"Pravo i pravda nisu isto... kod nas"

"Očito je da pravo i pravda nisu jedno u ovo našem društvu pa bi iz te osnove trebalo i Ministarstvo pravosuđa i oni koji donose odluke promatrati to na taj način da svi su pred zakonom jednaki jer tako i zakon to pripisuje ali i odluke bi trebale biti jednake i jedinstvene", kaže Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti.
Slijedeću srijedu za Horvatinčića - kako sada stvari stoje - sloboda završava. Počinje služenje zatvorske kazne.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo