PETER GALBRAITH OTKRIO: / Na koju proslavu Oluje dolazi i vidi li Vesnu Pusić na čelu UN-a

Image
Foto: AFP
28.7.2015.
20:32
AFP
VOYO logo

"Važno je shvatiti da je operacija Oluja pokrenuta zbog Ratka Mladića i Srebrenice. Da nije napao Srebrenicu i masakrirao mladiće i muškarce u Srebrenici Hrvatska ne bi pokrenula vojnu akciju", kazao je Galbraith u ekskluzivnom razgovoru za N1.

Oluja pokrenuta zbog Mladića i Srebrenice

"Hrvatska vojska je krenula jer je Mladić nakon zauzimanja Srebrenice i Žepe napao Bihać i to bi bila humanitarna katastrofa. S druge strane Hrvatska već objektivnije gleda na događaje nakon Oluje, sistematsko pljačkanje, paljenje srpskih domova i Tuđmanov trud da se Srbi ne mogu vratiti jednom kada odu", ustvrdio je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li pozvan na proslave "Oluje" u Zagreb ili Knin, Galbraith je kazao da je pozvan na obje i da će doći u Zagreb.

Pusić bi bila izvrsna na čelu UN-a

Odgovorio je i na pitanje o tome je li ga ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić angažirala da joj bude savjetnik u nastojanjima da postane generalna tajnica Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi Vesna Pusić bila izvrsna generalna tajnica Ujedinjenih naroda. Osoba je s izvrsnim životopisom u humanitarnim pitanjima, borac je za ljudska prava, trudila se oko pomirbe u regiji. I naravno vrijeme je da Istočna europa dobije to mjesto. No, njenu kandidatura sponzorira hrvatska vlada, a ne privatne osobe", kazao je Galbraith.

Na ponovno pitanje novinara je li Pusić ipak tražila njegov savjet, bivši veleposlanik u Hravtskoj diplomatski je odgovorio: "Mogu samo ponoviti da bi bila izvrsna generalna tajnica Ujedinjenih naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo