Pet godina muke! / Pod prozorom im tutnje kamioni i stvaraju gužvu, a autocesta je blizu: 'Non-stop, jedan za drugim...'

Mještani razumiju da i prijevoznici moraju raditi, ali govore, autocesta i granični prijelaz svega su desetak kilometara zračne linije udaljeni

18.10.2020.
16:50
VOYO logo

Pet godina mještani Ilače i Tovarnika muku muče s kolonama kamiona kroz svoja mjesta iako im, kažu, na toj cesti nije mjesto. Kamioni bi u susjednu Srbiju te iz nje trebali ići autocestom, no vozačima je manji granični prijelaz u Tovarniku prihvatljiviji jer se manje čeka na granici.

Pri samom ulasku u Ilaču kraj Tovarnika kamioni ispred vas. Kamioni iza vas. Bez obzira što nije riječ o autocesti već o onoj koja ide kroz naseljena mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Non stop, jedno za drugim, jedno za drugim. Niti se možeš odmoriti. Ja spavam, a pogledajte koliko imam do ceste", kazala je Marija iz Ilače. 

Mještani razumiju da i prijevoznici moraju raditi, ali govore, autocesta i granični prijelaz svega su desetak kilometara zračne linije udaljeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto da on mora ići s pet kamiona koji tovari devet ili deset automobila i vozi za Bugarsku, Tursku", pita se Mijo iz Ilače. No vozačima kamiona granični prijelaz u Tovarniku puno je prihvatljiviji, stoga se tik pred granicu, skidaju s autoceste.

Idu ovim putem zbog manje gužve

"Ide se za Srbiju, a prevozi se papir", rekao je vozač kamiona Ivica Jošević, a na pitanje zašto ide tim putem, a ne autocestom, odgovara: "Pa uglavnom bude manja gužva na graničnom prelazu i to je to". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerijetko se krši i prekoračenje težine na cesti. A problem je i s brzinom. Ovu sliku u Tovarniku gledaju već pet godina. "Kako se bliži Božić i praznici, to će biti ista slika. Znači kolona kamiona između Ilače i Tovarnika nekih 4,5 kilometra otprilike duljine i tu je problem i za prometovanje i za poljoprivrednike i za ove što održavaju cestu. Znači, problem za sve", rekao je zamjenik načelnice Tovarnika Jasmin Budimski.

Nema odgovora iz Ministarstva prometa 

Niti prosvjed građana nije uspio, pa su iz općine zvali Ministarstvo prometa gdje su tražili da se sa susjednom Srbijom razgovara o bržem prelazu kamiona na graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedan razgovor s ministrom obavili. Obećano nam je da će se ti razgovori intenzivirati i da ćemo biti izviješteni o rezultatima tih razgovora. Međutim, više od godinu dana je prošlo, ne znamo da li su ti razgovori obavljeni, ali mi nismo dobili više nikakve informacije", kaže Budimski. 

A mještani Ilače i Tovarnika pored tutnjajućih kamiona – strahuju i za svoju djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo