DONATORSKA AKCIJA ZA SIMBOL STRADANJA / Penava za RTL Direkt: 'Obnova vukovarskog vodotornja je pozitivna priča iz koje moramo crpiti snagu'

Može li simbol ratnih stradanja u Hrvatskoj, vodotoranj u Vukovaru danas kao nekad, ujediniti naciju? Grad Vukovar pokrenuo je veliku donatorsku akciju za obnovu vodotornja

16.2.2016.
22:32
VOYO logo

Može li simbol ratnih stradanja u Hrvatskoj,  vodotoranj u Vukovaru danas kao nekad, ujediniti naciju? Grad Vukovar pokrenuo je veliku donatorsku akciju za obnovu vodotornja. O projektu smo u RTL Direktu razgovarali s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Zašto se toliko dugo čekalo za obnovom tog najprepoznatljivijeg simbola i obrane Vukovara, ali i cijele Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je možda i suvišno, važno je da smo krenuli. Splet okolnosti, valjda je bilo važnijih stvari, pretpostavljam da je to razlog. Ali, važno je da smo krenuli".

20 milijuna kuna treba prikupiti za obnovu, zašto se se odlučili na ovaj donatorski model, ne bi li bio red da država obnovi taj na neki način i simbol stvaranja moderne hrvatske države?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo se iz jednostavnog razloga. Nismo samo htjeli obnoviti vodotoranj kao takav, već smo htjeli da priča priču o prošlosti, ali i o sadašnjosti i budućnosti. Priču u pozadini koje je hrvatsko zajedništvo. Htjeli smo okupiti cijelu Hrvatsku kao i 1991. godine u obrani Vukovara. Htjeli smo je ostaviti i mlađim naraštajima za budućnost te da vukovarski vodotoranj postane simbol hrvatskog zajedništva. To zajedništvo uključuje i elemente države, odnosno, ministarstva i vladu, ali i svakog građanina u domovini i dijaspori".

Kakav je odaziv, koliko ste dosad prikupili, treba li istaknuti nekoga od velikih donatora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike 300 do 400 ljudi, ustanova, škola, vatrogasnih postrojbi i domova zdravlja se odazvali. Skupljeno je nešto više od 108.000 kuna. Isticati ponaosob nećemo nikoga jer želimo da u ovoj priči svi sudjeluju ravnopravno, i onaj tko će se uključiti s jednom kunom i onaj koji će se uključiti s milijun kuna. Priča o zajedništvu mora biti priča o slozi i ravnopravnosti, nema isticanja nikog ponaosob, kako niti u kolini 18. studenog, tako ni u priči o vodotornju. Ovo je pozitivna priča iz koje moramo crpiti snagu".

Je li stoji da će svaki donator dobiti svoje mjesto u podnožju vodotornja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo tako. Svaki donator koji se uključio u akciju može provjeriti svoje ime i prezime i mjesto otkud dolazi. Ideja je da trajno ostanu upisani oni koji su se uključili u akciju. Ovim putem pozivam sve ljude dobre volje da se uključe u ovu akciju", rekao je Penava.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo