sporna snimka / Penava uklonio snimku srpskih maloljetnika koji sjede za vrijeme himne: 'Njena objava je nezakonita'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Iz AZOP-a poručuju da, prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, djeca zaslužuju posebnu zaštitu u pogledu svojih osobnih podataka

23.1.2019.
18:08
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava s internetskih stranica Grada Vukovara skinuo je snimku učenika vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti koji se nisu digli za vrijeme izvođenja hrvatske himne.

Penava je, naime, na konferenciji za novinare 15. siječnja, na kojoj je govorio o Vukovaru kao "epicentru puzajuće velikosrpske agresije" prikazao spornu snimku. Javnost je kritizirala objavu snimke, a uslijedio je i fizički obračun dviju skupina maloljetnika ri čemu je ozlijeđen jedan učenik srpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević reagirala je na Penavinu objavu snimke te ga je pozvala da video ukloni.

AZOP: 'Ne nalazimo zakonitu svrhu za objavu videozapisa'

O Penavinoj snimci oglasila se i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) koja je za tportal poručila kako je objavljivanje snimke nezakonito. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz AZOP-a poručuju da, prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, djeca zaslužuju posebnu zaštitu u pogledu svojih osobnih podataka jer mogu biti manje svjesna rizika, posljedica i predmetnih zaštitnih mjera te svojih prava u vezi s obradom osobnih podataka.

"U konkretnom slučaju načelno navodimo kako u smislu članka 5.1.b) Opće uredbe o zaštiti podataka ne nalazimo opravdanu (zakonitu) svrhu za objavu videozapisa u kojem se nalaze učenici Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, naročito imajući u vidu kontekst objave predmetnog videozapisa, odnosno naslov i sadržaj članka kojem prilaže predmetni videozapis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, držimo da u ovom slučaju nisu ispunjeni uvjeti za zakonitu obradu osobnih podataka iz članka 6.1. Opće uredbe o zaštiti podataka u smislu da postoje drugi interesi koji su prevladavajući u odnosu na interes zaštite privatnosti i osobnih podataka ispitanika (u ovom slučaju učenika navedene škole). 

Za objavu osobnih podataka učenika navedene škole ne postoji utemeljenje u smislu postojanja i poštivanja pravnih obveza Grada Vukovara, niti je ispunjen uvjet postojanja javnog interesa, u kojem slučaju bi cjelokupnoj javnosti trebalo omogućiti dostupnost osobnim podacima pojedinaca (kao što je to učinjeno u konkretnom slučaju)", piše AZOP u opširnom odgovoru tportalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo