PEĐA GRBIN OBJASNIO ŠTO SVE NE VALJA S REFERENDUMSKIM INICIJATIVAMA: / 'Evo zašto Ustavni sud dosad nije reagirao'

Image

Sve se glasnije govori o (ne)ustavnosti referendumskih inicijativa o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornog zakona.

29.5.2018.
11:23
VOYO logo

Nedjelja je bila zadnji dan za prikupljanje potpisa za referendume o otkazivanju Istanbulske konvencije i promjene izbornog sustava. I dok inicijative Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje sad zbrajaju potpise nadajući se da će prijeći magičnu brojku od 374.740 potpisa, sve se više govori o (ne)ustavnosti ovih referendumskih inicijativa.

"U referendumskoj inicijativi 'Istina o Istanbulskoj' imamo dva pitanja u jednom. U jednom pitanju imamo i otkazivanje Istanbulske konvencije i promjenu Ustava RH. Ne dopušta se građanima da se odvojeno izjašnjavaju o ta dva pitanja, već su ona povezana. I već tu imamo formalan razlog", objasnio nam je potpredsjednik SDP-a i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav PeđaGrbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije problematična samo inicijativa za otkazivanje Istanbulske.

"Kod inicijative 'Narod odlučuje' prvenstveno je problematično to što se ide na ukidanje prava jednoj grupi zastupnika koje biraju hrvatski građani koji žive u Hrvatskoj i koji u Hrvatskoj plaćaju porez, a jedina razlika im je što su pripadnici druge nacionalnosti", poručuje Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da Ustavni sud nije reagirao ovih tjedana ako je prilično jasno da se radi o neustavnim referendumskim pitanjima, Grbin kaže da u takvim slučajevima sud ima 'malčice različitu praksu' jer je 2013. godine kada se odlučivalo o referendumu o braku reagirao Priopćenjem.

"Smatrao je za potrebnim ukazati kad je mislio da mi u Hrvatskom saboru ne zauzimamo ispravne stavove. Međutim, Sud smatra da se o meritumu ne može očitovati dok mu se Sabor ne obrati", kaže Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što referendumske inicijative potpise u Saboru predaju Odboru za Ustav oni će biti proslijeđeni Ministarstvu uprave na provođenje njihove kontrole. Postupkom kontrole se uzima statistički relevantan broj nasumično odabranih potpisa koji se kontroliraju i na temelju toga se procjenjuje koliko je od tih potpisa valjano. Ako je utvrđeno da je broj potpisa dovoljan, vraćaju se Saboru gdje Odbor za Ustav opet igra ključnu ulogu. Odbor za Ustav, objašnjava Grbin, onda predlaže Saboru ili odluku o raspisivanju referenduma, ili ako postoje dvojbe, Sabor se obraća Ustavnom sudu.

"Ustavni sud tada ima rok od 30 dana za donošenje odluke, ali ne od trenutka kad im je pristiglo pitanje, nego kad su kompletirali svu dokumentaciju ili dodatna očitovanja", kaže Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odluke Ustavnog suda ili je referendumsko pitanje nedopušteno u kojem slučaju je postupak gotov, ili je referendumsko pitanje dopušteno u kojem slučaju Sabor donosi odluku o raspisivanju referenduma i određuje datum održavanja.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo