Zbog ljetovanja roditelje ostavljali na Psihijatriji

Liječnici upozoravaju kako se svakoga ljeta ponavlja ista priča. Neki građani, uoči odlaska na godišnji odmor, nemaju kamo sa svojim bolesnim, dementnim, paranoičnim...

27.8.2012.
14:28
VOYO logo

Da psihijatrijski bolesnici svoju bolest puno teže podnose ljeti i to ponajprije zbog snižavanja tlaka kao posljedica tableta koje piju, što izaziva i vrtoglavicu te kolapse, potvrdila su dva renomirana osječka psihijatra - prof. Pavo Filaković iz KBC-a Osijek i prof. Nikola Mandić.

"Psihijatrijski bolesnici možda nemaju toliko smetnji ljeti na psihičkoj bazi, već ih muče fizičke nuspojave lijekova. Osim toga ljeti se mijenja i životni ritam, biološki sat i ritam spavanja, što sve unosi dodatnu nervozu kod psihijatrijskih bolesnika", objašnjava dr. Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Hitnoj pomoći kažu kako dnevno imaju do dvije intervencije u slučajevima naglog pogoršanja stanja kod psihičkih bolesnika.

"Na takve intervencije obično izlazimo s policijom koja fizički pomaže. Naime, bolesnici znaju biti i agresivni, a nerijetko i odlutaju od kuće. No sve ih preusmjeravamo na Psihijatriju KBC-a gdje odlučuju o njihovoj hospitalizaciji", objašnjava za Glas Slavonijedr. Blaženko Vinković s Hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek se nađe razlog za smještaj bolnicu

Osječki liječnici napominju kako je broj pacijenata na Psihijatriji ljeti uvijek nešto manji jer velik broj sunčanih sati ipak pridonosi tome da je depresije manje. Puno je veći problem što dio Osječana svoje stare roditelje smješta u bolnicu za vrijeme godišnjeg odmora jer ih jednostavno nemaju gdje ostaviti.

"Taj problem javlja se svakog ljeta. Naime, većina starih ljudi ima probleme poput demencije i paranoje te smatraju da ih se ne poštuje, potkrada i slično pa se indikacije koje bi inicirale desetodnevnu hospitalizaciju uvijek mogu pronaći, bilo na Psihijatriji ili na nekom drugom odjelu", upozorava prof. Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo