'VJERUJEMO DA ĆE IĆI DOBRIM TEMPOM' / Capakova zamjenica kaže da su zadovoljni odazivom djece: Ipak, kada vidite koliko ih se dosad cijepilo...

Image
Foto: Profimedia, Goran Stanzl/PIXSELL

Govoreći o simptomima djece zaražene koronavirusom, Capakova zamjenica je kazala da koronavirus može biti teška bolest za dijete

15.12.2021.
20:14
Profimedia, Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

 Prvih 48 tisuća doza Pfizerova cjepiva za djecu od pet do 11 godina u ponedjeljak je stiglo u Hrvatsku, a cijepljenje djece te dobne skupine krenulo je danas. Kao i kod odraslih, cjepivo se prima u dvije doze, ali je drugačije je od onog za odrasle jer je doza triput manja - dok odrasli primaju 30, za djecu je predviđena doza od 10 mikrograma.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Dnevniku N1 televizije govorila je o cijepljenju djece protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE KREĆE ZA NEKOLIKO DANA /

Stiže cjepivo i za one najmlađe: U Hrvatsku dolazi 48.000 doza Pfizera za djecu od pet do 11 godine

Image
SVE KREĆE ZA NEKOLIKO DANA /

Stiže cjepivo i za one najmlađe: U Hrvatsku dolazi 48.000 doza Pfizera za djecu od pet do 11 godine

'Svi su bili jako hrabri'

Kazala je da su zadovoljni odazivom na cijepljenje. "Odazvala su se djeca, roditelji, i puno naših građana. Što se tiče djece, dosad smo cijepili sedmero djece. Svi su bili jako hrabri. Osmijesi su prevladavali, možda koja mala suzica, ali brzo je prošlo”, kazala je Pavić Šimetin za N1, ističući da je na cijepljenju uvijek prisutan liječnik, što nije slučaj u svim zemljama, koji odlučuje hoće li se osoba cijepiti.

HZJZ preporučuje cijepljenje protiv koronavirusa svoj djeci u dobi od 5 i više godina. “Posebno se trebaju cijepiti djeca s kroničnim bolestima i koja žive u kućanstvu s imunkompromitiranim osobama i osobama starije životne dobe. Cijepljenjem djece koja žive u takvim kućanstvima se pruža veća razina zaštite za njihove ukućane”, kazala je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Covid može biti teška bolest za djecu'

Govoreći o simptomima djece zaražene koronavirusom, Capakova zamjenica je kazala da koronavirus može biti teška bolest za dijete.

"U smislu da dijete teško diše, ima visoku temperaturu i da njegovo stanje zahtijeva hospitalizaciju. Mi smo imali tijekom 2020. godine više od 400 hospitalizacija djece, a u 2021. smo imali više od 850 hospitalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio tih hospitalizacija je bio u četvrtom valu koji još uvijek nije završio. Imamo i pojedinačne, nažalost smrtne ishode kod djece. Ono što je nama problem što mi zapravo ne znamo koja su to djeca. Najveći dio djece će biti bez znakova bolesti i s vrlo slabim simptomima, ali jedan dio će zahtijevati hospitalizaciju, ali doći će i do smrtnih ishoda. Takvih smo slučajeva imali šest u 2021. kod djece u dobi od 0 do 17 godina”, rekla je Pavić Šimetin.

Otvorit će se i cijepljenje na punktovima

Pojasnila je da za cijepljenje djece kod pedijatra i školskih liječnika je važno prikupiti dovoljan broj zainteresirane djece za cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi vjerujemo da će to ići jednim dobrim tempom. Ne radi se samo od djeci od 5 do 11 godina, već i djeci od 12 do 17 godina. Pojedini Zavodi će otvoriti cijepljenje i na punktovima. Svi koji su danas došli su došli iz nekakve žurbe”, zaključila je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo