SVE KREĆE ZA NEKOLIKO DANA / Stiže cjepivo i za one najmlađe: U Hrvatsku dolazi 48.000 doza Pfizera za djecu od pet do 11 godine

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Hrvatskoj je od početka pandemije hospitalizirano 1100 djece i mladih do 18 godina

10.12.2021.
20:04
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže prvih 48 tisuća doza Pfizerova cjepiva za djecu od pet do 11 godina, a njihovo cijepljenje kreće nekoliko dana nakon toga, piše 24sata.

Stručnjaci preporučuju i cijepljenje djece zbog rijetkih, ali mogućih zdravstvenih komplikacija. Cjepivo se posebno preporučuje za djecu s određenim kroničnim bolestima - neurološkim, kroničnim bolestima srca, plućnim bolestima, kao i za djecu koja su pretila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO ĆE REAGIRATI HRVATI? /

Uskoro kreće cijepljenje djece, imunologa Trobonjaču brine otpor: 'Digla se nepotrebno psihoza!'

Image
KAKO ĆE REAGIRATI HRVATI? /

Uskoro kreće cijepljenje djece, imunologa Trobonjaču brine otpor: 'Digla se nepotrebno psihoza!'

Zbog covida hospitalizirano 1100 djece i mladih

Kod djece se u covidu može razviti multisistemski inflamantorni sindrom, što je nasreću rijetko, ali jako ozbiljno stanje. U ovoj je godini zbog njega hospitalizirano 45 djece i mladih do 18 godina, koji su imali pozitivan covid test, i to najviše njih u dobi od pet do devet godina, 21 dijete, a u dobi od deset do 14 godina njih još dvadeset.

U Hrvatskoj je od početka pandemije hospitalizirano 1100 djece i mladih do 18 godina. Najviše je hospitalizacija, njih 230, bilo među bebama u prvoj godini života, u bolnici je bilo i 84 djece u drugoj godini, između treće i 12. godine je taj broj i dvostruko manji, no povećava se opet u tinejdžerskoj dobi, jer je hospitalizirano, primjerice, 76 mladih od 15 godina, kao i, primjerice, 94 sedamnaestogodišnjaka. Od posljedica COVID-a dosad je preminulo troje djece u dobi do tri godine, četvero djece i mladih od deset do 19 godina i dvadesetero mladih između 20 i 29 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke HZJZ-a

Pfizerovo cjepivo se djeci od pet do 11 godina daje u dvije doze od 10 mikrograma, što je 20 mikrograma manje od doze za odrasle. HZJZ odgovara da je u Hrvatskoj dosad potpuno cijepljeno 3627 djece od 12 do 14 godina, što je tri posto ukupne populacije. U dobi od 15 do 19 godina je cijepljeno 41.380 mladih, koji čine 20 posto populacije, među njima ih je 177 primilo i “booster” dozu. Cjepivo za mlađe od pet godina još nije odobreno.

Roditelji/skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju se javiti izabranom pedijatru, odnosno liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku, a cijepljenje se može organizirati i na punktovima. Na punktovima cijepljenje djece 5-11 godina mora biti odvojeno od cijepljenja odraslih vremenski ili prostorno, kaže HZJZ. Cijepljenje preporučuju i za djecu, odnosno mlade koji dijele kućanstvo s kronično bolesnim osobama, kako bi se te ukućane zaštitilo od prijenosa virusa. Jednako tako, cijepljenje će biti preporučeno i za djecu u dugotrajnom smještaju. Kako su nam rekli neki od ravnatelja dječjih domova, nisu još dobili nikakve smjernice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo