PARK NA TRESNJEVCI / Dobio ime po junakinji Domovinskog rata Kati Soljic

11.5.2015.
8:12
VOYO logo

Kata Soljic rodena je 1922. u selu Vuksic Donji kod Brckog, a umrla je 2008. u Zagrebu. U Domovinskom ratu izgubila je cetvoricu sinova: Matu, Ivu, Niku i Miju. Trebalo joj je 12 godina da pronade i pokopa svu cetvoricu sinova. Katu Soljic je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudman odlikovao redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih drustvenih vrijednosti. Godine 2004. primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata, na poticaj Mladena Pavkovica.

Tablu s nazivom parka koji nosi ime Kata Soljic otkrili su njezina praunuka Klara Barisic, predsjednica Udruge "Majke hrvatskih sokolova" Mirjana Birac Sivak, Katica Zadro, udovica generala Blage Zadre i zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svecanosti su, uz clanove obitelji pokojne Kate Soljic bili i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi koji prosvjeduju u satoru pred Ministarstvom branitelja u Savskoj, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarovic brigadir Damir Terzic, predsjednik zagrebacke Gradske skupstine Darinko Kosor i predsjednik skupstinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zoran Pilicic.

Park na Tresnjevci nosi ime Kate Soljic odlukom Gradske skupstine, a na inicijativu Udruge "Majke hrvatskih sokolova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zoran Pilicic rekao je novinarima kako je park nazvan po Kati Soljic na Majcin dan. Podsjetio je da je jucer bio prosvjed protiv imena Trga marsala Tita, a danas se park imenuje po junakinji Domovinskog rata te smatra da tu ima simbolike, "nove nade u tome svemu".

Franjo Soljic, unuk Kate Soljic i sin poginulog Nike Soljica posebno je pozdravio hrvatske ratne vojne invalide koji, kako je rekao, sjede u invalidskim kolicima samo zato sto su voljeli svoju Domovinu. Rekao je da se i danas pokusava iskriviti istina o obrambenom Domovinskom ratu. Istaknuo je kako ih je baka ucila da budu katolici i da vole i ljube sve ljude dobre volje te je zahvalio gradonacelniku, Gradskoj skupstini i Udruzi "Majke hrvatskih sokolova" sto su donijeli odluku da park dobije ime po njegovoj baki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandic je pozvao prisutne da velikim pljeskom pozdrave stopostotne hrvatske ratne vojne invalide koji sest mjeseci prosvjeduju u Savskoj te rekao kako je uvjeren da im je to teze sto tamo sjede, a s druge strane se nitko ne odaziva, nego sto im je bilo braniti Domovinu i stradati. Dodao je kako na svecanosti vidi "spontanu simboliku", gdje je Katica Zadro uz 100-postotnog hrvatskoga ratnog vojnog invalida u kolicima.

"Kata Soljic, Katica Zadro simboliziraju heroine poginulih hrvatskih branitelja, a ovi decki ovdje koji sjede (u invalidskim kolicima) simboliziraju prezivjele hrvatske branitelje", rekao je Bandic te im zahvalio u svoje ime i u ime svih gradana Zagreba sto smo danas slobodni. Rekao je da je imenovanje tog parka samo mali znak zahvale za podnesenu zrtvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je istaknuo kako mu je cast da predsjeda Gradskom skupstinom koja je u ovom sazivu donijela odluku da se ovaj park nazove imenom Kate Soljic, a smisao toga je da se Domovinski rat nikada ne zaboravi i da se svako ime pojedinca koji je dao svoj doprinos u tom ratu ne zaboravi. Zauzeo se

za promjene u obrazovnom sustavu kako bi nove generacije vise znale o Domovinskom ratu i ljudima kao sto je Kata Soljic i njezini sinovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigadir Damir Terzic pozdravio je nazocne u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarovic te porucio kako hrvatska sloboda ima svoje ime - a to je ime svih hrvatskih branitelja. "Svaka zemlja svijeta koja drzi do svoje povijesti, posebnu pozornost i brigu usmjerava upravo prema veteranima, prema onima koji su stvarali tu istu slobodu i uljudenu zemlju. Oni su stup i temelj svakog uljudenog drustva, a hrvatski veterani Domovinskog rata utkani su u temelje slobodne, neovisne i civilizirane zemlje koja se zove Hrvatska", porucio je Terzic.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo