PAPA FRANJO ZABRANIO CJENIKE ZA MISE U CRKVAMA; Domaće svećenstvo podijeljeno: / 'Bez tih pristojbi ne bi mogli živjeti, ali ipak...'

Image
Foto: Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL

O reviziji Vatikanskog dokumenta, koji propisuje kako se svete mise više ne smiju naplaćivati, a da svećenici moraju živjeti skromno,

24.7.2020.
18:46
Ilustracija: Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

U Vatikanskom dokumentu, jednom od važnijih propisa koji uređuje crkveni život, odnedavno između ostalog stoji i da se svete mise ne smiju naplaćivati. Papa Franjo je prije nekoliko dana jasno poručio da niti jedan vjerski obred ne smije imati cjenik. No, velik dio župa u Hrvatskoj naplaćuje sve, od krštenja do sprovoda.

Primjerice, u riječkoj biskupiji vjenčanja i sprovodi koštaju po 200 kuna, krizme i pričesti se dogovaraju, ali su uglavnom oko 80 kuna, dok se krštenja ne bi smjela naplaćivati. Riječki župnik iz Župe Svetog Križa, Kristijan Zeba priznaje kako Crkva bez pristojbi ne bi mogla živjeti, ali se slaže da ne bi trebalo biti cjenika i naplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se isto zalažem da sam sebi kažem da to ne smije biti na prvom mjestu, nema cjenika. Sveta misa se ne može platiti. Postoji stipendij koji je kod nas 50 kuna za misnu nakanu. Ako postoji obitelj koja nema tih 50 kuna, svećenik će odslužiti svetu misu, a neće uzeti tih 50 kuna, tako ja isto činim", pojasnio je Zeba za RTL.

Taksovnici po nadbiskupijama

Svaka nadbiskupija ima propisani taksovnik kojeg se mora pridržavati svaki župnik, ali cijena pojedinih crkvenih obreda ovisi od biskupije do biskupije. Mnogi ljudi niti ne znaju da moraju platiti taksu, primjerice za vjenčanje. Velečasni Zeba ističe da bi svaka župa trebala transparentno voditi svoje financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi svaki mjesec predajemo u nadbiskupiji financijsko izvješće koliko je ulaza u župu bilo od strane darova, pristojbi, taksi, milostinje, sve što smo u tom mjesecu dobili. To se upisuje i predaje se u biskupiju, koliko je župa dobila koliko ide u biskupiju, jer 20 posto od milostinje ide u nadbiskupiju, a ostatak ide u župu", pojasnio je Zeba i dodao da svećenici od toga žive, ali se i dogovaraju sa župnicima na što će potrošiti novac.

O tome će se tek raspravljati

"Kada procijenim da treba učiniti neku akciju, evo konkretno prošle godine smo napravili centralni veliki križ, ja kažem koliko košta i mi skupimo. Kada se skupi zaustavim akciju. Tako smo napravili dosta stvari", kazao je Zeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski dokument, u kojem, osim zabrane naplate crkvenih obreda, stoji i da svi župnici moraju voditi skroman život, Hrvatska biskupska konferencija nije dobila. O njemu bi trebala raspravljati na svom redovitom zasjedanju, tek najesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo